EVROPSKI POSLANCI V ANHOVEM: Z lokalnimi akterji o problematiki Salonita

Posočje

Na obisku v Občini Kanal se danes mudijo štirje evropski poslanci iz Slovenije. Najprej so se sešli s predstavniki Društva EKO Anhovo ter prisluhnili njihovim težavam v boju proti onesnaževanju okolja zaradi kurjenja odpadkov v Salonitu Anhovo. Da bi prišli do pravih podatkov, podpirajo prizadevanja po neodvisni raziskavi.

Evropski poslanci Igor Šoltes (Zeleni), Patricija Šulin (EPP/SDS), Tanja Fajon (S&D/SD) in Lojze Peterle (EPP/NSi) so se na srečanju s predstavniki društva seznanili z zdravstvenim stanjem prebivalcev, s stanjem okolja v osrednji Soški dolini, pa tudi s problematiko množičnega odseljevanja iz kanalske občine.

Društvo EKO Anhovo sicer ostro nasprotuje sežigalnici odpadkov v Salonitu, saj že samo delovanje tamkajšnje cementarne in bližnjega kamnoloma močno obremenjuje okolje.

Člani Društva EKO Anhovo so nanje že pred koncem lanskega leta naslovili pismo, v katerem so opozorili na okoljske vplive izpustov v zrak iz tovarniškega dimnika cementarne Salonit, zmanjšano kvaliteto življenja in slabše zdravstveno stanje tamkajšnjih prebivalcev.

Kot je po srečanju s predstavniki civilne iniciative za STA spomnil poslanec Šoltes, so o tem že obvestili Evropsko komisijo, "zlasti glede standardov, ki veljajo po eni strani v Evropski uniji in v Sloveniji, in implementacije pravnih aktov z evropskimi direktivami, kar pomeni tudi vpliv na podeljevanje okoljevarstvenih dovoljenj in dovoljenih emisij".

Različni zdravstveni indikatorji kažejo, da so v tem delu Slovenije različne bolezni dihal in pljuč pogostejše od povprečja v Sloveniji, kar po Šoltesovem mnenju kaže, da nekje mora biti razlog za to. Zato se bo zavzel za to, da na območju opravijo neodvisno strokovno analizo vpliva Salonita na okolje, na zdravje ljudi zaradi težkih kovin in primernega skladiščenja nevarnih odpadkov ter da se na podlagi teh rezultatov poiščejo rešitve.

"Pritoževanja nad cementarno ni le pri nas, pač pa se nad onesnaževanjem pritožujejo povsod po Evropi. Zato bi evropski poslanci lahko sprožili zahtevo po izenačitvi mejnih vrednosti izpustov med cementarnami in sežigalnicami odpadkov. Za sežigalnice veljajo precej strožji pogoji in nižje mejne vrednosti," pa je povedal predsednik Društva EKO Anhovo in dolina Soče Bogomir Bavdaž.

Evropski poslanci bodo v nadaljevanju delovnega obiska obiskali še Salonit in si ogledali proizvodnjo.

Potem ko je sedem evropskih poslancev v pismu Evropski komisiji opozorilo na okoljske vplive Salonita Anhovo, so sicer v Salonitu že novembra lani te očitke zavrnili in navedbe označili za zavajajoče, podpisane evropske poslance pa povabili na obisk v tovarno, da osebno preverijo trditve civilne iniciative.

Deli novico:

goričan |  20 .01. 2018 ob  17: 50
Takoj zapret!!
Pa saj se ve, da na veliko kurijo odpadke, ki potem zastrupljajo Posočje pa vse do Goriških brd in TB planote.