INCIDENT NA SOBOTNEM SHODU ANARHISTOV: Udeleženci pretepli policista in poškodovali policijski vozili (FOTO)

Kronika

Na sobotnem shodu, ki je sledil Balkanskemu anarhističnem knjižnem sejmu, so udeleženci pretepli policista, ki je udeleženki pohoda poskušal preprečiti risanje grafitov po mestnem avtobusu. Poškodovali so tudi dve službeni vozili policije, so pojasnili na Policijski upravi Ljubljana. O dogodku so sicer prve poročale Slovenske novice.

Ljubljanski policisti so v soboto popoldne spremljali dogajanje na Balkanskem anarhističnem knjižnem sejmu, ki je potekal pred športno dvorano Tabor. Dogodka se je udeležilo okoli 400 obiskovalcev, ki so se do okoli 21. ure zadrževali na tem območju, nato pa so se napotili po ulicah Ljubljane. Ob tem so jih spremljali tudi policisti z namenom varovanja tako udeležencev kot ostalih obiskovalcev mesta Ljubljana ter zagotavljanja varnosti prometa.

Med pohodom sta policista zaznala, da ena od udeleženk riše grafit na mestni avtobus, zato sta ji to poskušala preprečiti. Pri tem ju je obkolila skupina ljudi, ki je policista podrla na tla in ga pričela pretepati. Po posredovanju drugih policistov so osebe s kraja zbežale. Policist je bil v dogodku lažje poškodovan.

Močan, internacionalen in številčen demo v sklopu Balkan Anarchist Bookfair 2023, ki se jutri zvečer zaključuje v Ljubljani. PREKO ZIDOV, VOJN, MEJA IN KAPITALA! ✊ Amor - anarchia - autonomia! (A)

Posted by Zasavje Osa on Subota, 8. juli 2023.

Nekaj po 22. uri se je pohod po ulicah zaključil, ko je večina udeležencev odšla v objekt na Metelkovi ulici v Ljubljani. Po koncu varovanja pa so policisti opazili, da so neznanci med dogodkom poškodovali tudi dve parkirani službeni vozili policije, ki so jih prebarvali s spreji in tako povzročili za okoli 6000 evrov materialne škode. Policisti trenutno obravnavajo kaznivo dejanje preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi ter dve kaznivi dejanji poškodovanja tuje stvari.

Prav tako še zbirajo obvestila o poškodovanju mestnega avtobusa. V primeru dodatno zaznanih kaznivih dejanj ali prekrškov bodo ustrezno ukrepali, so napovedali.

"Dodajamo, da je skrajno nedopustno, da se udejstvovanja na raznih dogodkih, prireditvah in shodih izrabljajo za izvajanje kaznivih dejanj in povzročanje škode na skupnem državnem in občinskem premoženju. Obsojanja vredni pa so brezobzirni napadi na policiste, ki se tam nahajajo za varovanje življenja in premoženja ljudi. Tudi tistih udeležencev, ki so policista brez pomislekov brcali in ga poškodovali," so dodali na PU Ljubljana.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  12 .07. 2023 ob  07: 20
prevelika demokracija vodi v anarhijo ! IN ZDEJ ?
vseved |  11 .07. 2023 ob  17: 21
Ubogi Pokljukec.Hojs bi to zaplinil že v štartu,kar bi ostalo pa bi razteral z topom.