ISTOSPOLNO ZAKONSKO ZVEZO LETOS RAZGLASILO ŽE 690 LJUDI: Ministrstvo podaljšalo rok, pod tem pogojem

Slovenija

Partnerja v istospolni partnerski zvezi, ki iz opravičljivih razlogov nista podala izjave o preoblikovanju njune zveze v zakonsko do roka, torej do 31. julija, lahko izjavo podata v dveh mesecih po prenehanju opravičljivih razlogov. Zakon o partnerski zvezi se v tem primeru uporablja tudi po 31. juliju, so pojasnili na ministrstvu za delo.

Glede na podatke z 31. julija je bilo v matični register v času od 31. januarja vpisanih 345 preoblikovanj partnerskih zvez v zakonsko, so navedli na ministrstvu za notranje zadeve. To po njihovih besedah pomeni, da je partnersko zvezo z izjavo oziroma z razglasitvijo zakonske zveze skladno s spremembami zakonika preoblikovalo 690 posameznikov.

Istospolne partnerske zveze so se lahko v skladu s spremembami družinskega zakonika, ki so začele veljati 31. januarja, še v ponedeljek preoblikovale v zakonsko zvezo. Če partnerja nista v roku izjavila, da želita preoblikovanje v zakonsko zvezo, in za to nista imela opravičljivih razlogov, jima je partnerska zveza v ponedeljek prenehala.

V skladu z omenjenimi spremembami zakonika so istospolni partnerji v zakonski zvezi ali zunajzakonski skupnosti v vseh pravnih posledicah iz družinskega zakonika in na drugih pravnih področjih izenačeni z raznospolnimi.

Ustavno sodišče je namreč junija lani odločilo, da je zakonska ureditev v delu družinskega zakonika, po katerem je zakonska zveza življenjska skupnost moža in žene, v neskladju z ustavo. Hkrati je odločilo, da je v neskladju z ustavo ureditev možnosti za skupno posvojitev otroka, ki je zakonik ni dovoljeval istospolnim partnerjem.

Ustavno sodišče je DZ naložilo, da ugotovljeno neustavnost odpravi v pol leta. Hkrati je določilo, da do odprave neustavnosti velja, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb ne glede na spol in da lahko istospolna partnerja v partnerski zvezi skupaj posvojita otroka pod enakimi pogoji kot zakonca.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija