IZBRANI NAJBOLJŠI ŠPORTNIKI LETA 2023: Plezalka Janja Garnbret, kolesar Tadej Pogačar in nogometna reprezentanca

Slovenija

Športna plezalka Janja Garnbret, kolesar Tadej Pogačar in nogometna reprezentanca Slovenije med ekipami so najboljši športniki leta 2023 po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS).

✨ ????̌???????????????????????????? ???????????????? ???????????????? ✨ Leto dni je minilo, odkar smo dobili najboljše športnike leta 2022. Letos je laskavi naziv...

Posted by Slovenia Olympic Team on Utorak, 19. decembar 2023.

Za najbolj obetavno mlado športno osebnost so v Cankarjevem domu v Ljubljani razglasili nogometaša Benjamina Šeška, nagrado za fair play je prejel smučarski skakalec Anže Lanišek, za najboljše med športniki invalidi pa so bile izbrane slovenske reprezentantke v odbojki sede.

Pogačar je v glasovanju 121 novinark in novinarjev dobil 267 točk, drugi je bil njegov kolesarski tekmec Primož Roglič (166), tretji pa košarkarski zvezdnik Luka Dončić (101).

Luka Dončić je na prireditvi Športnik leta 2023 osvojil tretje mesto! ⭐️ Prvo in drugo mesto sta zasedla kolesarja Tadej Pogačar in Primož Roglič ???????? #lukadoncic I #sportnikleta

Posted by Košarkarska zveza Slovenije on Utorak, 19. decembar 2023.

Nagrado sta v Pogačarjevem imenu prevzela mama in oče, Marjeta in Mirko Pogačar. Pogačar, ki je nagrado prejel še drugič, se je navzočim javil prek video povezave ter še enkrat razkril cilje v letu 2024. Meril bo na dvojček zmag Giro-Tour na obeh velikih tritedenskih dirkah, ki se ju bo udeležil, torej na dirki po Italiji in Franciji. Visoke cilje pa ima tudi s slovensko reprezentanco na svetovnem prvenstvu v cestnem kolesarstvu.

Garnbret je zmagala zelo prepričljivo s 336 točkami, druga je bila atletinja Tina Šutej (107), tretja judoistka Andreja Leški (75). Med ekipami sta bili prvi dve le tri glasove oddaljeni druga od druge, nogometna reprezentanca je bila s 44 glasovi pred moško odbojkarsko reprezentanco (41).

✨ ????̌???????????????????????????? ???????????????? ???????????????? ✨ V preteklem letu so nas s svojimi vrhunskimi predstavami ???? in dosežki razveseljevali tudi...

Posted by Slovenia Olympic Team on Utorak, 19. decembar 2023.

Voditelja prireditve, športni novinar Anže Bašelj in voditeljica ter pevka Flora Ema Lotrič, sta najprej pohvalila obleko Garnbret, od leta 2018 štirikratne dobitnice nagrade Športnica leta, pa tudi uvodni klepet je bil v znamenju oblek. Kar odlične športne plezalke nikakor ni zmedlo.

V sproščenem pogovoru na odru je razkrila, da je najdlje izbirala prav letošnjo obleko, kreacijo slovenske modne oblikovalke Matee Benedetti.

"Hotela sem biti malo drugačna v primerjavi s prejšnjimi leti, upam, da mi je uspelo," je dejala Garnbret, ki je požela kompliment voditelja. Nato je dodala, da "ne more nositi enake obleke vsako leto, ko prejme to nagrado".

V odgovoru na vprašanje voditeljice o tekmovalnih dosežkih pa je nadaljevala, da je v minuli sezoni najbolj ponosna, da se je vrnila nazaj na tekmovalne stene po prvi resni poškodbi v karieri. Februarja si je poškodovala palec na nogi, že na prvi tekmi svetovnega pokala v balvanih v Pragi, na kateri je nastopila po poškodbi, je stopila na zmagovalni oder.

"Čeprav ni bila zlata medalja, ampak drugo mesto, je bilo super." Seveda pa je kot glavni dosežek sezone omenila svetovno prvenstvo in osvojeno olimpijsko vozovnico za Pariz.

"Vedno se da napredovati, vedno se da kaj dodati, tako da sem že napisala božičku pismo za eno res specifično barvo medalje naslednje leto, upam, da mi jo bo prinesel," se je ozrla proti novemu glavnemu cilju - obrambi naslova olimpijske prvakinje.

✨????̌???????????????????????????? ???????????????? ???????????????? ✨ Naši športniki in športnice so se izjemno odrezali tudi v ekipnih športih. ???? Letos je ekipni duh najbolje poosebljala nogometna reprezentanca Slovenije ⚽️ ???? Nogometna zveza Slovenije

Posted by Slovenia Olympic Team on Utorak, 19. decembar 2023.

Nagrado za najboljšo ekipo leta je v imenu slovenske nogometne reprezentance prevzel selektor Matjaž Kek, ki ga je na odru spremljal poškodovani Jaka Bijol, ta je na oder prišel z berglami.

"Priznanje je še ena potrditev, da se splača vztrajati, da so vztrajali in da so verjeli vase in da niti v enem trenutku niso podvomili, da nam ne bi uspelo iti na evropsko prvenstvo. Sicer ni isto kot osvojiti medaljo, ampak upam, da smo dodali vsaj en kamenček v mozaik sijajnih uspehov slovenskih športnic in športnikov," je dejal Kek, ki je seveda vesel, da je tudi nogomet končno na tej slovenski športni karti.

"Skupina je skorajda najtežja možna, se pravi, tako in tako smo že odpisani avtsajderji, tu pa ti fantje znajo pošteno zakuhati. Predvsem sem vesel zanimanja za EP. Pri loteriji za vstopnice ne moremo kaj dosti pomagati, bomo pa skušali tekmovati in ne biti samo udeleženci EP," je napovedal selektor Kek o tekmecih na EP 2024 Angliji, Srbiji in Danski.

Z vnaprej posnetim nagovorom je nagrajenim športnikom čestitala predsednica države Nataša Pirc Musar, ki je trenutno na državniškem obisku v Latviji in zato ni mogla športnikov povabiti na sprejem v predsedniško palačo pred prireditvijo. "Se pa vsekakor vidimo naslednje leto in tudi datum že imam v koledarju," je dejala predsednica Slovenije.

Prireditev DŠNS že več kot dve desetletji obeležuje v Cankarjevem domu v Ljubljani z neposrednim prenosom na Televiziji Slovenija.

DŠNS je prireditev tudi letos pripravilo z Radiotelevizijo Slovenija in Olimpijskim komitejem Slovenije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  21 .12. 2023 ob  14: 10
Nogometasi? Hahha bebci polpismeni