KAJ SE DOGAJA S KOPRSKIM 'BERNARDINOM'? Kljub pompozni najavi gradnja novega hotela v Žusterni še vedno stoji

Koper

Kljub pompozni najavi srbsko-ameriškega podjetnika Milana Mandarića o gradnji novega turističnega kompleksa na klifu v Žusterni se projekt še vedno ni premaknil z mesta. Koprska občina zahteva dopolnitev dokumentacije, a Mandarić v letu dni na vse zahteve še ni odgovoril. Kljub zapletom investitor zatrjuje, da ima še vedno namen na omenjeni lokaciji graditi hotel.

Milan Mandarić

Še lani je srbsko-ameriški podjetnik Milan Mandarić pompozno najavljal gradnjo novega turističnega kompleksa na območju klifa v Žusterni, potem pa se zavil v molk. Že takrat je bilo jasno, da je okrog projekta veliko neznank. Tako tudi po letu dni še vedno niso dopolnili projektne dokumentacije, ki jo je zahtevala koprska občina. Kot je znano, je investitor – gre za družbo Milanova Invest v Mandarićevi lasti – na MOK lani naslovil pobudo za pripravo novega občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN), v katerem so predlagali spremembo tako, da bi se na 9.400 kvadratnih metrov velikem zemljišču nad predorom Markovec lahko gradilo hotel s približno 180 sobami. Hotel, ki bi bil "kaskadno" umeščen v klif, bi imel tudi svojo garažo z uvozom v klif. Prav s slednjo pa se zapleta. 

Zaradi neustrezne dokumentacije, ki je obsegala samo besedilni in grafični prikaz, ne pa tudi podrobnih geoloških in prometnih študij, ki so spričo slabe geološke kvalitete in erozije terena nujne, je MOK od Milanove zahtevala, da dokumentacijo dopolni. Na MOK so potrdili, da je Milanova nato predložila "geološko geomehanske študije", medtem ko so bile predlagane prometne rešitve ocenjene kot neustrezne.

"Na podlagi posredovane pobude je bilo ugotovljeno, da je predlagana rešitev s prometnega vidika urejanja širšega prostora in vpliva na obstoječe ureditve ter funkcijo neustrezna," so zapisali v odgovoru na naše vprašanje. Investitor bo zato moral izdelati "novo prometno zasnovo, ki bo upoštevala vse uporabnike širšega prostora, skladno z zahtevo MOK," poudarjajo v kabinetu župana Aleša Bržana.

Z novim koprskim 'Bernardinom' vsaj zaenkrat torej ne bo nič, saj Mandarić brez predložitve ustrezne prometne rešitve ne more do gradbenega dovoljenja. Ali je torej gradnja hotela na klifu sploh še aktualna? Na koprski občini menijo, da je, saj umika pobude s strani Milanove niso prejeli. "Umika pobude MOK ni prejela, zato menimo, da je projekt še aktualen, vendar bo moral zadostiti vsem zahtevam, ki jih je posredovala MOK," so pojasnili.

Aco Kabanica

Za pojasnila smo zaprosili tudi investitorja Milanovo Invest. Potrdili so, da imajo še vedno namen na omenjeni lokaciji graditi hotel. "Smo v postopku izdelave OPPN, namen gradnje hotela je še vedno enak kot lani," so navedli v odgovoru na naše vprašanje. Potrdili so tudi, da so v sodelovanju z MOK dopolnili geološko-geomehansko študijo ter da pripravljajo ustrezno rešitev prometne študije.

Za Regional je spregovoril tudi znani podjetnik Aco Kabanica, ki se ga je v preteklosti prav tako omenjalo v zvezi z omenjenim projektom. Kabanica ima na zemljišču, kjer naj bi stal nov turistični kompleks, vpisano hipoteko v višini 1,5 milijona evrov. A kot zatrjuje, ta ni povezana z načrtovanim hotelom. "Hipoteka je nastala iz naših poslov z Mandarićem, s katerim smo imeli v preteklosti več transakcij. Zemljišča so bila uporabljena kot zavarovanje. Glede hotela nimamo ne interesa ne ambicije, da bi se v ta projekt vključevali," je povedal Kabanica.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  20 .06. 2024 ob  20: 06
10
@Silvana63

Jaz sem lahko tudi natancen in se lahko z vami popolnoma strinjam. Se vec, prejsnja garnitura je celo narekovala investitorjem kaj in kako smejo.
Vi pa ne bit naivni. Sedaj se pa dela popolnoma enako, le tisti pri koritu so se delno zamenjali in nacin je malo bolj uglajen. Sicer so prakse povsem enake.
Martin Kacur |  20 .06. 2024 ob  17: 39
Danes ni dosti drugače.
Silvana63 |  20 .06. 2024 ob  17: 23
Ištrijan: bodi natančen, občina s Popotom in Sabino jim je držala štago, tudi več kot eno.
Fošina |  20 .06. 2024 ob  11: 39
@Ištrijan

Občina jim drži štango? Iz tega članka se razbere ravno nasprotno. Da občina ne dovoli takšnega projekta, kot si ga je Mandarić zamislil.
Ištrijan |  20 .06. 2024 ob  11: 08
20
Kakšni tipi rovarijo po kopru, Milan, Aco, Ante,....občina pa jim drži štango. Škifo!
kokodek |  20 .06. 2024 ob  07: 12
28
že od časov popota mutna posla