KPK PROTI AJANOVIĆ HOVNIKOVI: Nekdanja ministrica upa, da bo postopek hitro zaključen

Slovenija

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je uvedla preiskavo zoper nekdanjo ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik. KPK je namreč pri izvedbi razpisa za dodelitev sredstev nevladnim organizacijam zaznala sum kršitve s področja nasprotja interesov. Ministrica je v odzivu zapisala, da bo KPK nudila vse potrebne informacije in dokazila. Prepričana je, da je na razpisu za nevladne organizacije ravnala v skladu z zakonodajo in predpisi ter dolžno integriteto.

Sanja Ajanović Hovnik

Komisija je predhodni preizkus uvedla na podlagi prijav, ki jih je prejela v septembru in oktobru letos. Po preučitvi pridobljene in razpoložljive dokumentacije ministrstva za javno upravo in nekaterih drugih ministrstev je senat KPK zaradi zaznanega suma kršitve določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki urejajo nasprotje interesov, sprejel sklep o uvedbi preiskave glede ugotavljanja dejanskega obstoja nasprotja interesov.

S preiskavo se nadaljuje postopek v povezavi s sumi kršitev nasprotja interesov nekdanje ministrice. Sum konflikta interesov se je izkazal z za zdaj še domnevno aktivno vlogo ministrice pri podeljevanju sredstev, pri katerem bi se morala izločiti, je v izjavi za medije pojasnil predsednik KPK Robert Šumi.

Ostale očitke glede sumov kršitev v postopku izvedbe javnega razpisa pa KPK še preverja v predhodnem preizkusu, so zapisali pri komisiji.

Protikorupcijska komisija pri tem poudarja, da bo šele nadaljnji postopek pokazal, ali bodo zaznani sumi kršitev tudi potrjeni ali pa bodo ovrženi. "Obravnavana oseba ima v postopku zagotovljene vse pravice v skladu s predpisi, v okviru teh pa bo imela tudi možnost pojasniti svoja ravnanja," so še dodali.

Ajanović Hovnik se je pod drobnogledom protikorupcijske komisije znašla zaradi izvedbe javnega razpisa za krepitev državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij. Med največjimi prejemniki sredstev na omenjenem razpisu je bil namreč Inštitut za preučevanje enakosti spolov, ki ga vodi njena nekdanja sodelavka in tudi poslovna partnerka Kaja Primorac. Ta je hkrati tudi direktorica in solastnica podjetja Smart center, katerega solastnica in direktorica je bila do sredine lanskega junija Ajanović Hovnik.

Kaja Primorac

Nekdanja ministrica je zatrjevala, da je bil omenjeni razpis transparenten, skladno s strokovnimi in moralnimi standardi ter je omogočal enak dostop do javnih sredstev in enakopravno obravnavo vseh nevladnih organizacij. Kljub temu pa se je pod težo očitkov odločila, da odide z ministrskega položaja, ker da "ne želi, da ministrstvo ali vlada nosita breme razčiščevanja, povezanega z opravljanjem njene funkcije".

Odziv nekdanje ministrice

Ajanović Hovnik je v odzivu zapisala, da ji bo uvedba preiskave kot stranki v postopku prvič do sedaj omogočila, da se bo o vseh očitkih, ki jih je bila deležna na razpisu, preverilo na podlagi veljavnih predpisov, dejstev, dokazil in ne posameznih mnenj. "Do sedaj to žal ni bilo mogoče," je dodala.

Zapisala je še, da upa in pričakuje, da bo postopek hitro voden in tudi hitro zaključen. "Nenazadnje je to najbolj v mojem osebnem interesu, sploh glede na madež, ki ga je medijska gonja pustila na mojem ugledu," je zapisala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija