KPK UGOTOVILA PREKRŠKE MINISTROV: Podgoršku opomin, Koritniku pa globa

Slovenija

KPK je zaradi suma nasprotja interesov pri odločanju o izplačilih denarnih nadomestil za neizkoriščen del dopusta ministrom prejšnje vlade od devetih zaključila tri prekrškovne postopke. Jožetu Podgoršku je izrekla opomin, Boštjanu Koritniku pa globo. Zaradi zaznanih korupcijskih tveganj je KPK na vlado naslovila več priporočil.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je postopek vodila na podlagi v letu 2022 prejete prijave, iz katere so izhajali očitki o nepravilnostih in sumu nasprotja interesov pri odločanju o denarnih izplačilih posameznim ministrom prejšnje vlade zaradi neizrabljenih dopustov.

O predlogih denarnih nadomestil za neizkoriščen dopust so ministri odločali na dveh dopisnih sejah komisije za administrativne zadeve in imenovanja (KAZI), pri čemer so bili vsi sklepi sprejeti na način, da nihče od članov komisije ni glasoval zanje, je ugotovila KPK. Kot navajajo v sporočilu za javnost, hkrati iz zapisnika ni razvidno, kateri izmed članov KAZI so na dopisni seji sploh sodelovali.

"Tovrstna praksa, ki v skladu s poslovnikom vlade velja tako za dopisne seje vlade kot njenih delovnih teles, je izrazito tvegana in ne dosega pričakovanega standarda transparentnosti," so opozorili. Vladi so zato podali priporočila, kako naj zagotovi, da bo sprejemanje odločitev bolj transparentno. "Praksa sprejemanja odločitev namreč ne dosega standarda transparentnosti, ki se pričakuje od institucije, kot je vlada," so še zapisali na protikorupcijski komisiji.

Zato so vladi priporočili, naj zapisniki sej vsebujejo podatke o tem, kateri člani so na seji sodelovali, in naj spremeni način glasovanja tako, da zgolj dejansko oddan glas (za ali proti) posameznega člana šteje, da je bilo glasovanje opravljeno. Prav tako je vladi priporočila, da preuči, ali so pooblastila, ki jih ministri izdajo državnim sekretarjem za nadomeščanje na sejah KAZI, skladna s poslovnikom vlade. "Konkretni primer znova potrjuje, da bi vlada potrebovala tudi načrt integritete," so še poudarili.

Zaradi zaznanih sumov kršitev zakona o integriteti in preprečevanja korupcije s področja nasprotja interesov pa je KPK aprila letos uvedla tudi prekrškovne postopke zoper devet ministrov takratne vlade, trije postopki pa so zaključeni.

Pri nekdanjem ministru za kmetijstvo Jožetu Podgoršku in ministru za javno upravo Boštjanu Koritniku je komisija ugotovila, da se nista izločila iz postopka obravnave in odločanja o lastni vlogi za izplačilo denarnega nadomestila ter o tem nista pisno obvestila svojega nadrejenega. Podgoršku je izrekla opomin, Koritniku pa globo v višini 400 evrov. Postopek zoper tedanjega ministra za digitalno preobrazbo pa je KPK ustavila, ker ni bil član KAZI in se tako ni formalno znašel v okoliščinah nasprotja interesov.

Ostalih šest postopkov pa še ni pravnomočno zaključenih, saj so kršitelji napovedali vložitev zahteve za sodno varstvo, so še pojasnili v protikorupcijski komisiji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija