LONELY PLANET PRIPOROČA: Med 10 top kraji v Evropi tudi primorski

Vipavska dolina

Lonely Planet je med 10 krajev v Evropi, ki jih popotnikom priporoča za obisk v letošnjem poletju, uvrstil Vipavsko dolino. Na lestvici so regije Emilija-Romanja v Italiji, Kantabrija v Španiji, Frizija na Nizozemskem, Kosovo, francoska Provansa, škotsko mesto Dundee, grški Mali Kikladi ter mesti Vilna v Litvi in Tirana v Albaniji.

Ena največjih medijskih hiš na svetu s področja potovalnega založništva in popotniških vodnikov je Vipavsko dolino na seznam Lonely Planet's Best in Europe 2018 Top 10 Destination uvrstila na deveto mesto. Kot piše v obrazložitvi, je ta neodkrita dolina primerna za ljubitelje vina in pustolovščin, njene lepote pa je najbolje odkrivati s pomočjo lokalno vodenih kolesarskih tur.

"Vipavska dolina je odličen primer skritega dragulja v osrčju Evrope. Gre za privlačno področje, ki nudi odlična kulinarična doživetja, vznemirljive avanturistične aktivnosti in čudovito o pokrajino, in to nedaleč od glavnega mesta Ljubljana. Glede na ponudbo je presenetljivo, da teh užitkov doslej ni odkrilo več potnikov," je zapisala ena od urednic Jessica Cole.

Župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin (slika spodaj) je ob tem, kot so sporočili iz Slovenske turistične organizacije (STO), ocenil, da je uvrstitev med najboljših 10 krajev v Evropi, ki jih je treba letos obiskati, potrditev njihovih usmeritev in prizadevanj, da postane turizem na območju Vipavske doline ena pomembnejših gospodarskih panog.

Tokratni Lonely Planet's Best in Europe je šesta izvedba projekta, v okviru katerega popotniški strokovnjaki izberejo najbolj vznemirljive, izstopajoče in obetavne destinacije, ki so spregledane. Z njim želijo popotnike opozoriti na skrite zaklade kot alternativo obiskom popularnih in pogosto s turisti preobremenjenih destinacij.

"Zgodbo turističnega razvoja smo gradili na naravnih in zgodovinskih danostih doline, vrhunskih vinskih in kulinaričnih zgodbah ter športnih in adrenalinskih doživetjih," je poudaril in menil, da priznanje prihaja v pravem trenutku, saj se med ljudmi krepi zavest o priložnostih v turizmu in postaja jasno, da je ključ v povezovanju različnih ponudb kot enotne destinacije.

To, da je uspeh Vipavske doline rezultat sodelovanja in truda različnih deležnikov, je ocenila tudi direktorica STO Maja Pak. "Veseli smo, da sta se na zadnja leta težko pričakovani seznam uvrstili kar dve naši destinaciji, lani Julijske Alpe kot top regija in letos Vipavska dolina kot top destinacija," je izpostavila.

Deli novico:

curlo |  23 .05. 2018 ob  14: 47
Ma porca pu...a, ja .Mi ,ki smo se že pred 15 leti trudili za to , da nekaj naredimo iz tega našega "bisera" smo bili označeni kot neki Din Kihoti in so se nam smejali tako na Hitu kakor tudi na občini. Žalostno je da nam tujci morajo odpirati oči , da končno uvidimo, da je le nekaj na tem in je Vipavska dolina s Krasom, Goriškimi brdi in Trnovsko planoto res nekaj v kar bi se splačalo vlagati. Kot pravi pregovor....bolje kasno, kot nikoli, a vseeno bi nam v glavah morala zasvetiti vsaj oranžna , če že ne rdeča......long, long time ago !.
BEKO |  22 .05. 2018 ob  14: 35
Justino, v dolini bomo izbirali poklopec za vsak lonec. Ste že v ožjem izboru. Vipavska dolina ni samo kraj Vipava, to je teritorij celotnega porečja reke Vipave, od Razdrtega na vzhodu do Soške doline na zahodu, omejen z tremi planotami na severu in Krasom na jugu in vse skupaj imenu Vipavska dolina prinaša kamenček v mozaiku izjemno privlačne turistične destinacije, posebej na sedanji stopnji razvoja in interesov posameznika v svetovnem merilu. Snovalcem destinacije iskrene čestitke in polno uspehov.
Justino |  22 .05. 2018 ob  12: 23
-2
Vipava kot naselje je cool,ampak folk ki tam živi pa mi ni všeč !