MED INTERESENTI ZA GLAVNA DELA PREVLADUJEJO KITAJCI: 2TDK prejel prijave 15 gradbenih podjetij

Slovenija

Na javna razpisa za glavna gradbena dela za projekt drugi tir med Divačo in Koprom je družba 2TDK prejela prijave 15 gradbenih podjetjih in konzorcijev. Od teh je priznala sposobnost 10, sledila bodo pogajala še o ceni. Med gradbinci, ki se zanimajo za projekt, prevladujejo Kitajci.

Razpisa je družba 2TDK objavila 11. novembra lani, prvi se je nanašal na dela od Divače do Črnega Kala, drugi pa na dela od Črnega Kala do Kopra. Kot glavni razlog za razdelitev del na dva razpisa so tedaj pojasnili različno geološko strukturo in ceno.

"Na prvem delu gradimo v krasu, na drugem v flišu. Že to samo po sebi kliče, da se projekt razdeli na dva dela," je pred objavo razpisov sredi novembra lani pojasnil direktor 2TDK Marko Brezigar. Hkrati pa mednarodne študije govorijo o tem, da je v primeru razdelitve projekta na dva dela, je konkurenca večja in je s tem projekt lahko cenejši, je dodal.

DALEČ STRAN, NA POČITNICE: Daleč stran, kjer se začne življenje

Minevajo dnevi, tedni, meseci, ... Zimske plašče smo medtem zamenjali za kratke rokave, že en mesec se sprehajamo v natikačih. Na vrtu je iz sadik zrasla ogromna solata. Edini znani obraz zadnjega meseca je sosedov. Edina znana roka pa je cev hišnega sesalca. Želimo si skočiti v vodo in ležernih poletnih dni.

Razpisa so se odločili izvesti dvofazno. Najprej so ugotavljali kompetence gradbenih podjetij in kot je danes objavila družba, so te priznali 10 prijavljenim izvajalcem na prvi razpis ter 10 prijavljenim izvajalcem na drugi razpis. Na prvi razpis so sicer prejeli 15 prijav, na drugega pa eno manj.

Med gradbinci, ki se zanimajo za največji gradbeni projekt v državi, prevladujejo kitajske družbe, nekaj je tudi turških, med drugim Cengiz, ki bo gradil drugo cev karavanškega predora. Od slovenskih podjetij je 2TDK sposobnost priznal Kolektorju CPG in Gorenjski gradbeni družbi. Kolektor CPG sicer nastopa v konzorciju s turškima Yapi Merkezi in Özaltin, Gorenjska gradbena družba pa s češkim gradbenim velikanom Metroslav. Podrobnosti izbora prav zdaj novinarjem predstavlja vodstvo 2TDK.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  09 .05. 2020 ob  22: 44
Ce gdo poslusa Slavoja Zizka:
Kitajci so zdruzili levico in desnico v eno in prvic v zgodovini smo videli kako je ena drzava dosegla tako velik ekonomski razvoj v tako kratkem casu.Ha ha
Ce kdo razume tragikomiko.
Eni navijajo za leve,drugi za desne ti si mecejo polena eden drugemu,mi doma pa kritiziramo drzavo
Istriano |  08 .05. 2020 ob  14: 29
-2
Levica in simpatizerji organizirajo delovno brigado za gradnjo drugega tira. Vodja brigade bo Matej Tašner Vatovec.