MEDNARODNA ZNANSTVENA KONFERENCA: ZRS Koper vabi na tridnevni dogodek o religijskih spremembah na Slovenskem in v Jugoslaviji

Koper

Med 22. in 24. aprilom bo v organizaciji Inštituta za zgodovinske študije ZRS Koper v Centru humanističnih znanosti ZRS Koper (Kreljeva ulica 6, Koper) potekala mednarodna znanstvena konferenca 'Religious conversions and atheization in 20th Century Central and Eastern Europe'.

V okviru ARIS projekta (št. N6-0173) 'Religijske spremembe na Slovenskem in v Jugoslaviji: verski prestopi in procesi ateizacije' bo potekala mednarodna konferenca na temo religijskih konverzij, ateizacije in oživitve religije na območju Srednje in Vzhodne Evrope 20. stoletja.

Konferenca bo prispevala k neraziskanim temam z bolj diferenciranega vidika mehanizmov, ki spodbujajo religijske spremembe in redefinicijo odnosov med državo in religijskimi skupnostmi.

Zanimanje bo usmerjeno v analizo, kako izvirajoč iz medverskih interakcij, političnih nesoglasij in nacionalnih verskih politik religijske konverzije, procesi ateizacije (dekonverzije) in verski preporod nedominantnih in prevladujočih religij (rekonverzije) – velikokrat v povezavi z etnično pripadnostjo in migracijami – vodijo k ponovni opredelitvi in preoblikovanju meja religij.

Na tridnevnem dogodku bodo sodelovali eksperti s področij zgodovine, antropologije, študij religij, teologije, politologije, mednarodnih odnosov in sociologije iz Evrope in ZDA.

Program konference najdete na tej povezavi.

Vljudno vabljeni k udeležbi na mednarodni znanstveni konferenci preko prenosa v živo.

Registrirate se lahko tukaj.