MOČAN POTRES PRIZADEL TURČIJO: Število žrtev preseglo tisoč (FOTO, VIDEO)

Svet

V močnem potresu, ki je danes prizadel območje na jugovzhodu Turčije blizu meje s Sirijo in je imel magnitudo 7,8, je umrlo več kot tisoč ljudi. Samo v Turčiji je potres terjal 912 smrtnih žrtev, v delih Sirije, ki so pod nadzorom vlade, pa jih je umrlo še najmanj 326. EU je že aktivirala svoj mehanizem civilne zaščite in že usklajuje napotitev reševalnih ekip na prizadeto območje, je na Twitterju sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Na severnih območjih Sirije, ki so pod nadzorom upornikov, je po navedbah humanitarne organizacije Bele čelade umrlo več kot 120 ljudi, še 230 pa je ranjenih. Kot je pojasnil Lenarčič, so reševalci iz Nizozemske in Romunije že na poti na opustošeno območje. Da bodo njihovi reševalci še danes prispeli na cilj, je na Twitterju potrdil nizozemski premier Mark Rutte. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je zatrdil, da je EU "pripravljena pomagati".

Potres je bilo čutiti tudi na Cipru, v Libanonu in Egiptu. Glavnemu je sledilo kar 77 popotresnih sunkov z magnitudami med 3,3 in 6,7.

Potres se je zgodil ob 2.17 po srednjeevropskem času, epicenter pa je bil blizu turškega mesta Gaziantep, nedaleč od meje s Sirijo. Globina potresa je bila približno 18 kilometrov, je sporočil ameriški geološki zavod (USGS).

V Turčiji je umrlo najmanj 284 ljudi, je sporočil turški podpredsednik Fuat Oktay in dodal, da je več kot 2300 ljudi ranjenih. V mestih Gaziantep, Kahramanmaras, Adiyaman, Malatya in Diyarbakir se medtem nadaljujejo iskalne in reševalne akcije.

V delih Sirije, ki so pod nadzorom vlade, je doslej umrlo več kot 237 ljudi. "V provincah Alep, Latakija, Hama in Tartus smo zabeležili 69 poškodovanih in 237 smrtnih žrtev," je sirsko ministrstvo za zdravje zapisalo v izjavi.

Na severnih območjih Sirije, ki so pod nadzorom upornikov, je po navedbah humanitarne organizacije Bele čelade umrlo že več kot 120 ljudi, še 230 pa je ranjenih. Prav tako je organizacija opozorila, da se bo število smrtnih žrtev še povečalo, saj je več sto družin še vedno ujetih pod ruševinami.

Reševanje v obeh državah sicer ovirata sneg in led. Že pred samo tragedijo pa so se stavbe v Alepu, predvojnem trgovskem središču Sirije, pogosto rušile zaradi uničene infrastrukture po več kot desetletju vojne.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je žrtvam že izrazil sožalje in pozval k enotnosti v državi. "Upamo, da bomo to nesrečo skupaj prebrodili čim prej in z najmanj škode," je zapisal na Twitterju in dodal, da se zbirajo reševalne ekipe iz vse države.

ZDA so zaradi potresa v Turčiji in Siriji že izrazile globoko zaskrbljenost in pozorno spremljajo dogajanje, je na Twitterju sporočil svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan. "Bil sem v stiku s turškimi uradniki in jim sporočil, da smo pripravljeni zagotoviti vso potrebno pomoč," je dodal.

Turčija leži na enem najbolj potresno aktivnih območij na svetu. Turško regijo Duzce je leta 1999 prizadel potres z magnitudo 7,4 - najhujši potres v Turčiji v zadnjih desetletjih. V potresu je umrlo več kot 17.000 ljudi, od tega približno tisoč v Istanbulu. Strokovnjaki že dolgo opozarjajo, da bi lahko močan potres opustošil Istanbul, v katerem so številni objekti zgrajeni brez ustreznih varnostnih ukrepov.

Januarja 2020 je potres z magnitudo 6,8 prizadel turško mesto Elazig, pri čemer je umrlo več kot 40 ljudi. Oktobra istega leta je turško egejsko obalo prizadel potres z magnitudo 7,0, v katerem je umrlo 114 ljudi, več kot tisoč pa jih je bilo ranjenih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija