MU BO USPELO ŽE V TOREK? Trump je zmagal še v treh zveznih državah

Svet

Donald Trump je v soboto zmagal na strankarskih volitvah za predsedniškega kandidata ameriških republikancev še v zveznih državah Missouri, Michigan in Idaho, poročajo ameriški mediji. S tem je nekdanji predsednik ZDA dobil velik zagon v tekmi za pridobitev republikanske nominacije na strankarski konvenciji.

Pričakovati je, da si bo potrebno podporo brez težav zagotovil že 5. marca na t. i. super torek, ko bodo glasovali volivci v 17 državah in ozemljih naenkrat. Protikandidatka Nikki Haley je po porazu v Južni Karolini sicer dejala, da bo v tekmi za strankarsko nominacijo vztrajala do super torka.

Na novembrskih volitvah se bo Trump najverjetneje pomeril z aktualnim predsednikom iz vrst demokratske stranke Joejem Bidnom. Za demokrate je bila tekma za strankarsko nominacijo odločena že aprila lani, ko je Biden oznanil odločitev, da se bo potegoval za drugi mandat. Biden je Trumpa premagal na predsedniških volitvah leta 2020.

Demokratske in republikanske strankarske volitve in zborovanja se bodo nadaljevala do konvencij obeh strank. Republikanci jo bodo imeli julija v Milwaukeeju, demokrati pa avgusta v Chicagu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Stiv Rivs |  03 .03. 2024 ob  21: 09
-3
Hitler bo po 100 letih dobil primerno zamenjavo.
Pjero Panin |  03 .03. 2024 ob  19: 51
-2
Clovek ki se potihem navdusuje za diktaturo in ki mu nakladat karkoli ni problem.
hribi |  03 .03. 2024 ob  19: 22
-2
In mi se nekaj razburjamo kaksni so naši politiki...