NOVOST V ART KAVARNI ODEON: Izolska mreža izmenjav je dobila svoj kotiček za knjige (FOTO)

Izola

Praznovanje 3. obletnice CUP-a v MESTU je Komunala Izola obeležila s širitvijo svoje mreže izmenjav in tako v prostorih Art kavarne Odeon v sodelovanju z Zavodom Kvart uredila in včeraj uradno otvorila CUP kotiček za izmenjavo rabljenih knjig. Knjižni CUP kotiček bo na razpolago vsakomur, ki bi ga pritegnila tam postavljena knjiga ali bi želel svojo knjigo predati na razpolago drugemu bralcu.

Komunala Izola je z namenom zmanjševanja količine odpadkov že leta 2015 vzpostavila svojo prvo enoto Centra uporabnih predmetov (CUP) na lokaciji zbirnega centra in le-tega v letu 2019 (natančneje 16. maja) nadgradila z enoto CUP v MESTU, na Muzčevi ulici 7. Temeljno poslanstvo CUP- a je spodbujanje in razvoj kulture ponovne uporabe. Z delovanjem kot izmenjevalnica še uporabnih predmetov spodbuja uporabnike, ki v CUP prinašajo raznovrstne predmete, da postanejo tudi odjemalci in tako postopno spreminjajo svoje potrošniške navade. S tem pa ne le podaljšujejo življenjsko dobo predmetom, temveč vplivajo tudi na zmanjševanje količine odpadkov.

Ob dejstvu, da v treh letih delovanja CUP v MESTU beleži več kot 2.000 uporabnikov, preko 8.000 izmenjav in več kot 35.000 oddanih predmetov, je direktor Komunale Izola Denis Bele na otvoritvi poudaril: "Vsi ti predmeti, bi potencialno lahko postali odpadek in kot taki končali na zbirnem centru ali drugače obremenjevali okolje, zato so prizadevanja v smeri osveščanja o pomenu ponovne uporabe izrednega pomena."

Z aktivnostmi, vezanimi na ureditev novega CUP kotička, so pričeli ob svetovnem dnevu knjige, ki ga obeležujemo 23. aprila. V današnjem digitalnem svetu, kjer so ekrani zamenjali papir in kjer je dostop do informacij izredno hiter, so knjige postavljene nekoliko na stran. Z namenom, da bi odrabljenim knjigam ponudili možnost nadaljnje uporabe in hkrati prispevali k spodbujanju branja, se je razvila ideja o vzpostaviti izmenjevalnega kotička za knjige.

V Art kavarni Odeon, kjer se odvijajo različni dogodki in kjer je miselnost ponovne uporabe tako rekoč domača, so se z veseljem odzvali pobudi za vzpostavitev knjižnega CUP kotička. Slednji je po principu predhodno vzpostavljenih CUP kotičkov opremljen z rabljenim pohištvom.

"Želim si, da bi knjižni CUP kotiček zaživel v svojem pravem pomenu, da bi ljudje sem prinašali dobre knjige, ki so jih prebrali in bi jih želeli deliti z ostalimi," je na otvoritvi povedala vodja Art kavarne Odeon oz. Zavoda Kvart Tanja Plešivčnik Zelenko, ki je hkrati tudi pobudnica projekta Knjižnice pod krošnjami. Odslej se bosta lahko tu prepletali kultura in izmenjava.

Knjižni CUP kotiček je že 5. točka za izmenjavo opremljena izključno s predmeti iz ponovne uporabe, ki je nastala izpod taktirke centra uporabnih predmetov. Poleg podružnice OŠ Vojke Šmuc v Kortah, Eko vrtca Mavrica in otroškega izmenjevalnega kotička na Društvu prijateljev mladine je v prejšnjem tednu nastal tudi prvi agility poligon v pasjem parku Livade

Knjižni CUP kotiček v Art kavarni Odeon pa bo spodbujal v današnjih časih še tako pomembno kulturo branja in tako dopolnjeval niz literarnih in kulturnih dogajanj.