OB 20. OBLETNICI UNIVERZE NA PRIMORSKEM: Dr. Tilen Žbona odprl razstavo svojih del (FOTO)

Koper

Ob 20. obletnici in slovesni inavguraciji tedna Univerze na Primorskem se akademski slikar, doktor znanosti in profesor na UP Pedagoški fakulteti Tilen Žbona predstavlja s svojim zadnjim opusom slikarskih del večjega in srednjega formata v tehnikah nanosa grafita na platno, zajčjega kleja in papirnatih kolažev. Dela so izvedena v renesančni tehniki risarskih in slikarskih nanosov študijskih prijemov.

Naslov razstave 'Homaž modremu jezdecu' je poklon umetniškemu slogu in manifestu Der Blaue Reiter (The Blue Rider), ki sta ga kot prva zasnovala Wassily Kandinsky in Franz Marc, pri čemer sta zagovarjala in dokazovala lastne ideje skozi povezavo teoretičnih izhodišč z ustvarjanjem lastnih izvirnih slikarskih del, kar je prispevalo tudi k razvoju likovne teorije. Umetnice in umetniki, povezani z manifestom Der Blaue Reiter, so predstavljali pionirje moderne umetnosti 20. stoletja. 

Žbona želi s svojo razstavo združiti znanja iz preteklosti z obravnavo sodobnosti in poziva k trenutku za razmislek o lastnih dejanjih ter odgovornosti za tvorjenje skupne in bližnje prihodnosti. 

Razstavljena so slikarska dela, nastala od leta 2019 do 2023 in bodo razstavljena v Avli Armerije Univerze na Primorskem (Titov trg 4, Koper) vse do 10. aprila

Utrinke dogodka si lahko ogledate tukaj in v spodnji galeriji.