OB TEDNU DOJENJA: "Konec porodniškega dopusta naj ne bo razlog za prenehanje z dojenjem"

Slovenija

Prvi teden v oktobru v Sloveniji obeležujemo teden dojenja, ki letos poteka pod sloganom Omogočimo dojenje: podprimo zaposlene starše. Ob tem v Unicefu poudarjajo potrebo po zagotovitvi večje podpore dojenju na delovnih mestih, če želimo ohraniti in izboljšati napredek pri povečanju deleža dojenja.

V Unicefu Slovenija poudarjajo, da je v porodnišnicah delež dojenja visok. Novorojenčkov, ki v času po rojstvu sploh ne bi bili dojeni, je v Sloveniji malo - od dva do tri odstotke. V Sloveniji je ob odpustu iz porodnišnic sicer dojenih več kot 90 odstotkov novorojenčkov, a se odstotek nato naglo zmanjšuje. Pri šestih mesecih starosti se še doji približno polovica dojenčkov, od tega se jih pet odstotkov izključno doji. Pri letu starosti pa se doji še četrtina dojenčkov, so v sporočilu za javnost navedli pri Unicefu Slovenije.

Večina zaposlenih žensk po izteku porodniškega dopusta se vrne na delo, zato se stopnja dojenja znatno zmanjša. Delodajalci so lahko doječim materam v veliko pomoč, da lahko nadaljujejo z dojenjem, tudi ko se vrnejo v službo.

"Konec porodniškega dopusta naj ne bo razlog za prenehanje z dojenjem, saj so koristi dojenja tudi po prvem letu otrokove starosti izjemnega pomena," opozarja Andreja Tekauc Golob, sicer predsednica Nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja pri Unicefu Slovenija.

Dojenje je pomembno povezano tudi z boljšim zdravjem žensk. Novejše raziskave govorijo v prid dolgoročnim učinkom dojenja na zdravje žensk, saj dojenje po navedbah Sekcije medicinskih sester in babic pri Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije zmanjšuje tveganje za nastanek raka dojk in jajčnikov, so sporočili iz zbornice.

Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja pri Unicefu Slovenija in Društvo svetovalcev za laktacijo in dojenje Slovenije sta ob tednu dojenja v petek v Laškem organizirala že tradicionalno strokovno srečanje o dojenju in laktaciji. Na njem so strokovnjaki izmenjali izkušnje o laktaciji in dojenju v različnih okoljih, znanju mednarodnega kodeksa o trženju nadomestkov materinega mleka, mlečne banke in projektu Dojenju prijazno mesto, so še sporočili z Unicefa Slovenija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija