OBNAVLJATE GRAMOZNO POT ALI UREJATE DVORIŠČE? Brezplačno lahko prevzamete gradbeni reciklat

Izola

Komunala Izola nudi brezplačno oddajo gradbenega reciklata, ki je uporaben za razne zasipe in v vseh primerih, ko se uporablja tampon kot polnilo. 

Fotografije so simbolične.

Komunala Izola je na lokalnem območju edina prevzemnica gradbenih odpadkov. Center se nahaja na lokaciji zbirnega centra. Z vzpostavitvijo Centra predelave gradbenih odpadkov (CPGO) omogoča organizirano in urejeno zbiranje gradbenih odpadkov. S tem aktivno prispeva k zmanjševanju števila divjih odlagališč.

Gradbeni odpadki se zbirajo in predelujejo po postopku R5, ki pomeni mehansko predelavo odpadkov. V Centru za predelavo gradbenih odpadkov (CPGO) se odpadni gradbeni material zmelje in pripravi za nadaljnjo uporabo. Običajen način predelave se izvaja po fazah: doziranje ustrezno ločenih gradbenih odpadkov, odstranjevanje kovin, lesa in drugih nesnag, po potrebi drobljenje večjih kosov ter predelava v  frakcije gradbenega reciklata. Mletje izvajajo nekajkrat letno. Proces dela ima minimalen oz. skorajda ničen vpliv na okolje. Z oroševanjem materiala se zmanjšuje prašenje.

Gradbeni reciklat (Foto: Komunala Izola)

V ta namen organizira tudi dneve odprtih vrat, kjer uporabnikom predstavi delovanje centra ter pravilno ravnanje z gradbenimi odpadki. Uporabniki spoznajo možnosti ponovne uporabe gradbenih reciklatov. Komunala Izola je za možnost uporabe reciklata, leta 2013 pridobila okoljevarstveno dovoljenje. Pridobila je tudi oceno uporabnosti recikliranega materiala s strani certificiranega inštituta. S predelavo se pridobi recikliran gradbeni izdelek, ki ga je mogoče uporabiti pri nezahtevnih gradbenih posegih, na primer:

- za nasipavanje cest in cevi,

- utrjevanje zemljišč,

- kot nasipni material pri vzdrževanju cest,

- pri gradnjah objektov za nasipavanje med temelji ter pod tlakom objekta,

- kot podlaga za finalno ureditev dvorišč.

V kolikor ste zainteresirani za brezplačen prevzem betonskih recikliranih agregatov, mešanih recikliranih agregatov ali zemeljskih izkopov, vas vabimo, da se zglasite na lokaciji zbirnega centra, od ponedeljka do petka med 7. in 14. uro. Za vse dodatne informacije lahko pokličete po telefonu na tel. št. (05) 66 34 928 ali pišete po e-pošti: zbirnicenter@komunala-izola.si.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija