PO PRIZNANJU SPOLNE ZLORABE MLADOLETNICE: Francosko tožilstvo sprožilo preiskavo kardinala Jean-Pierra Ricarda

Svet

Francosko tožilstvo v Marseillu je včeraj sprožilo preiskavo kardinala Jean-Pierra Ricarda, da bi preverilo dejstva razkritja njegove spolne zlorabe mladoletnice. Kardinal je namreč v ponedeljek priznal, da je pred desetletji 14-letnemu dekletu storil obsojanja vredno dejanje, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednik francoske škofovske konference Eric de Moulins-Beaufort je v ponedeljek novinarjem povedal, da je bilo zaradi spolnega nasilja ali zaradi tega, ker primerov zlorab niso prijavili, obtoženih enajst nekdanjih ali sedanjih francoskih škofov.

Kot je pojasnil, je 78-letni kardinal Jean-Pierre Ricard v sporočilu škofovski konferenci priznal, da je pred 35 leti, ko je bil duhovnik, 14-letnemu dekletu storil obsojanja vredno dejanje, ki je žrtvi nedvomno pustilo dolgoročne posledice. Povedal je tudi, da jo je prosil odpuščanja.

Njegovo javno priznanje so francoski škofje sprejeli s šokom. Moulins-Beaufort pa je sporočil, da so šest nekdanjih škofov že obsodili zaradi spolnih zlorab na sodiščih ali cerkvenem sodišču ter da je eden od njih umrl.

Najhujša spolna kazniva dejanja v Franciji, kot je posilstvo, običajno zastarajo po 30 letih, vendar se lahko rok za vložitev obtožnice podaljša, če je bila žrtev v času kaznivega dejanja mladoletna. Najdaljši rok za vložitev obtožnice zaradi spolne zlorabe mladoletne osebe je običajno 20 let od datuma, ko žrtev dopolni 18 let.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  09 .11. 2022 ob  15: 43
Tej ostudni pedofili niso vredni niti metka, a se je treba vprasati, zakaj se jih danes preganja. Poglejte si agendo 2030 in vam bo jasno.