POLITIČNI PRETRES NA MADŽARSKEM: Predsednica države zaradi sporne pomilostitve odstopila

Svet

Madžarska predsednica Katalin Novak, ki se je znašla pod plazom kritik zaradi sporne pomilostitve, je danes odstopila. V Budimpešti je v petek več kot tisoč protestnikov zahtevalo njen odstop, ker je aprila lani pomilostila moškega, obsojenega zaradi prikrivanja spolnih zlorab v domu za otroke in mladostnike.

"Odpovedujem se svojemu položaju," je v nagovoru izjavila madžarska predsednica Katalin Novak in priznala, da je naredila napako, ko je pomilostila moškega, obsojenega zaradi prikrivanja spolnih zlorab v domu za otroke in mladostnike.

Pomiloščeni namestnik direktorja doma za otroke in mladostnike v kraju Bicske je za pomoč nekdanjemu direktorju pri prikrivanju zločinov dobil tri leta in štiri mesece zapora. Žrtve je prepričeval, naj umaknejo svoje obtožbe. Direktor je bil obsojen na osem let zapora.

Zaradi pomilostitve so k protestom pozvali opozicijska stranka Momentum ter študentske in druge organizacije. Protestniki so bili kritični tudi do nekdanje pravosodne ministrice Judit Varga, ki je podpisala pomilostitev.

Madžarski premier Viktor Orban se je v četrtek na sporno pomilostitev odzval tako, da je v parlament vložil predlog spremembe ustave, s katero bi predsednici odvzel pravico do pomilostitve obsojencev zaradi kaznivih dejanj, storjenih nad otroki. Novak je ob tem zatrdila, da bi tovrstno spremembo ustave podprla.

Katalin Novak je marca 2022 postala prva ženska na položaju predsednika Madžarske. 5. decembra 2023 je obiskala Slovenijo, kjer se je srečala tudi s predsednico Slovenije Natašo Pirc Musar.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija