PRAZGODOVINSKI ORJAK V KAMNIKU PRESENETIL MIMOIDOČE: Zakaj je sredi mesta ogromen mamut? (FOTO)

Slovenija

V Kamniku bodo danes ob občinskem prazniku na glavni avtobusni postaji slavnostno odkrili bronasto skulpturo mamuta. Ob tej priložnosti je občina v sodelovanju s tamkajšnjo knjižnico Franceta Balantiča izdala strip z naslovom Urmal, mamutov prijatelj, katerega avtor je Jože Urbanija, karikature pa so delo Mihe Hančiča, so sporočili iz občine.

Mamutov kip so namreč že konec minulega tedna postavili na novozgrajeno ploščad pri avtobusni postaji, kar je med mimoidočimi Kamničani vzbudilo nemalo pozornosti, saj se je na prizorišču kaj hitro zbrala precejšnja množica radovednežev. Prevoz in postavitev skulpture sta sicer potekala brez posebnosti in težav.

[ Kamnik v znamenju mamuta ] Odpeljite domov čisto svojega mamuta. ????❤️ Katera majčka je pa vam najbolj všeč? ???????? ????...

Objavil/a Visit Kamnik dne Petek, 24. marec 2023

Konec lanskega leta je občina namreč začela urejati park med glavno avtobusno postajo in Kamniško Bistrico, v katerem bo imel po novem osrednje mesto mamut. Gre za skulpturo v naravni velikosti, kalup je leta 2008 izdelal kamniški kipar Miha Kač, meri nekaj več kot štiri metre v višino in šest metrov v dolžino. Izdelavo bronastega odlitka, ki tehta dve toni in pol, so zaupali Livarni umetnin Romana Kamška z Gore pri Komendi.

Mamut se je vrnil v Kamnik. ???? Danes se je zgodil zgodovinski dogodek postavitve dve in pol toni težkega kipa mamuta v...

Objavil/a Živim Kamnik dne Sobota, 18. marec 2023

Skulptura mamuta, te velike prazgodovinske živali, ki je pred 20.000 leti lomastila po tleh današnje Slovenije in bila dragoceni plen lovcev kamene dobe, temelji na okostju, ki so ga leta 1938 našli v Nevljah pri Kamniku in velja za eno najbolje ohranjenih mamutovih okostij v Evropi. 

Kač je okostje, ki ga hrani Prirodoslovni muzej v Ljubljani, preučil in pripravil kalup v naravni velikosti, a žal ni uspel dočakati postavitve, umrl je leta 2018. Gre za izjemno arheološko dediščino, ki jo občina želi približati prebivalcem in drugim obiskovalcem, so še zapisali na občini.

Prostor na ploščadi je namenjen počitku in manjšim prireditvam ter je prilagojen tudi gibalno oviranim in slabovidnim osebam. Del sredstev za ureditev parka je občina pridobila na razpisu LAS Srce Slovenije in ga sofinancirata Republika Slovenija in EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, so še dodali na občini.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija