PRAZNJENJE JEZERA POGUBNO ZA SOŠKE POSTRVI? Mulj bi lahko uničil ribje ikre

Posočje

Ribiči Ribiške družine Soča Nova Gorica že vse od začetka praznjenja akumulacijskega jezera na Mostu na Soči opazujejo stanje onesnaženja reke Soče z muljem dolvodno proti Novi Gorici. Bojijo se, da so zaradi drobnega peska in mulja uničene ikre soških postrvi, iz katerih bi se majhne ribice izvalile konec januarja.

Pri praznjenju akumulacijskih jezer vedno pride do transporta finih usedlin, ki se skozi leta naberejo na dnu akumulacij. Tega se žal ne da preprečiti, se pa lahko omili s počasnim praznjenjem. Predpisano počasno praznjenje je družba Soške elektrarne ob vseh dovoljenjih tudi upoštevala, a je kljub temu prišlo do blatnega toka, je za STA povedal gospodar Ribiške družine Soča Nova Gorica Matija Radovanovič.

"Realna ocena bo mogoča šele takrat, ko bodo dela končana in se bo voda očistila. Vendar lahko sklepamo, da sta mulj in blato pomorila vse lanske ikre soških postrvi. Škoda je verjetno povzročena tudi mlajšim ribam in nevretenčarjem, ki prebivajo na dnu vodotoka in so glavna hrana ribam," je povedal Radovanovič.

Soške postrvi se drstijo konec novembra in v začetku decembra. Vsaka ikra ima luknjico, skozi katero se oskrbuje s kisikom. "V primeru, da se te luknjice zamašijo z drobnimi delci blata, se ikre zadušijo in umrejo. Vse ikre soških postrvi, kar jih je bilo odloženih v drstnih jamah lani novembra in decembra, so verjetno pomrle," je še pojasnil Radovanovič.

Upajo na odškodnino

Odraslih rib ob monitoringu niso našli mrtvih, je pa voda sedaj kalna do te mere, da podrobno opazovanje dna in ribjega življa ni mogoče. Radovanovič upa na dogovor ribiške družine s Soškimi elektrarnami za ustrezno odškodnino, s katero bodo ribiči lahko reki vrnili vsaj del letošnjega podmladka soških postrvi.

Dela so bila sprva načrtovana od začetka septembra do konca oktobra lani, s čimer so se strinjali tudi ribiči, vendar je nato zaradi različnih interesov prišlo do zamika roka na zimski čas. Soške elektrarne imajo za izvajanje del vsa soglasja, od ministrstva za okolje in prostor do Zavoda za varstvo narave in Zavoda za ribištvo Slovenije.

V Soških elektrarnah pa so za STA pojasnili, da je zaradi vplivov obratovanja hidroelektrarn na reki Soči na ribji živelj z Ribiško družino Soča in Ribiško družino Tolmin dogovorjen letni prispevek za obnovo in vzdrževanje ribjega življa in repopulacije rib v delih voda reke Soče, s katerimi upravljajo in gospodarijo ribiške družine.

Deli novico:

curlo |  18 .01. 2018 ob  09: 32
-1
Skoraj da bi se vzdržal komentarja, a ne morem brez , da bi vsaj to napisal.....narava in uboga nedolžna bitja spet plačujejo za sranje, ki ga povzroča človek.