"PRED TREMI DNEVI JE PUTIN UBIL MOJEGA MOŽA": Je za smrt Navalnega kriva Rusija?

Svet

Preiskava smrti ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega je še vedno v teku, je danes dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in ponovno obsodil izjave, ki odgovornost za smrt Navalnega pripisujejo Rusiji. Ob tem je pojasnil, da ne more povedati, kdaj bo truplo izročeno družini, češ da to ni v pristojnosti predsednikovega urada.

"Preiskava poteka, izvajajo se vsi potrebni ukrepi. Trenutno rezultati preiskave še niso bili objavljeni in zato tudi niso znani. V teh razmerah, ko še nimamo informacij, je popolnoma nesprejemljivo dajati tako očitno vulgarne pripombe," je poudaril Peskov, ki sicer ni povedal, katere izjave je imel v mislih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prav tako ne more povedati, kdaj bo truplo Navalnega izročeno družini, češ da to ni v pristojnosti predsednikovega urada, je še pojasnil.

Tiskovna predstavnica Navalnega Kira Jarmiš je medtem sporočila, da ruski preiskovalci vsaj dva tedna ne bodo izročili trupla preminulega politika. "Preiskovalci so Aleksejevi materi in odvetnikom povedali, da trupla ne bodo izročili in da bodo v naslednjih 14 dneh opravili kemično analizo," je pojasnila. "Še enkrat ponavljam, Navalnega skrivajo, da bi prikrili sledi umora. Ta 14-dnevna kemična analiza je popolna laž," je še dodala.

Aleksej Navalni je v petek umrl med prestajanjem 19-letne kazni v zaporu na skrajnem severu Rusije. Vzrok njegove smrti uradno še ni znan. Številni predstavniki držav Zahoda so odgovornost za smrt Navalnega pripisali ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu

Vladimir Putin

Vdova Alekseja Navalnega obljublja nadaljevanje njegovega dela

"Pred tremi dnevi je Vladimir Putin ubil mojega moža, Alekseja Navalnega. Nadaljevala bom njegovo delo in se borila za svobodo svoje države," je v danes objavljenem videoposnetku dejala vdova nedavno preminulega ruskega opozicijskega voditelja Julija Navalna.

"Izkoristiti moramo vsako priložnost za boj za poštene volitve in svobodo govora, za boj proti vojni, korupciji in nepravičnosti," je Navalna še dejala v čustveno obarvanem videonagovoru, objavljenem na družbenih omrežjih. Obljubila je tudi, da bo razkrinkala ljudi, ki so ubili njenega moža.

Vdova Alekseja Navalnega je po njegovi smrti minuli konec tedna nagovorila tudi udeležence varnostne konference v Münchnu, danes pa se bo pridružila zunanjim ministrom članic EU na zasedanju v Bruslju. Sestala naj bi se tudi s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom.

Charles Michel

Zunanji ministri bodo na srečanju z Navalno poslali sporočilo podpore ruski opoziciji, je pred zasedanjem povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Izrazil je pričakovanje, da bodo nekateri predlagali uvedbo sankcij proti odgovornim za smrt Navalnega, za katero Zahod večinoma obtožuje ruske oblasti.

Za nadaljnje sankcije proti Rusiji zaradi kršenja človekovih pravic se je med drugim zavzela nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock. Nemško ministrstvo za zunanje zadeve je ob tem danes zaradi smrti Navalnega na pogovor poklicalo ruskega veleposlanika v Berlinu.

"Politično motiviran pregon Navalnega in drugih kritikov ruske vlade ter nečloveške razmere v zaporih kažejo na brutalnost, s katero ruski pravosodni sistem deluje proti drugače mislečim, in na sredstva, ki jih Putin uporablja za zatiranje svobode izražanja v Rusiji," je dejala tiskovna predstavnica ministrstva.

Številni predstavniki držav Zahoda so odgovornost za smrt Navalnega pripisali ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Nekateri voditelji pa so v zadnjih dneh menili, da je pri odzivu najprej treba počakati na neodvisno preiskavo.

V Kremlju medtem še naprej zavračajo vse obtožbe, danes pa so ponovili, da je preiskava smrti Alekseja Navalnega v teku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Preiskava poteka, izvajajo se vsi potrebni ukrepi. V teh razmerah, ko še nimamo informacij, je popolnoma nesprejemljivo dajati tako očitno vulgarne pripombe," je danes dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov. Sicer ni povedal, katere izjave je imel pri tem v mislih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija