Preložili odločitev o dogovoru s tožilstvom

Kronika

Sodišče v toskanskem mestu Grosseto bi moralo danes odločati o dogovoru med tožilstvom in petimi soobotoženimi v zvezi z nesrečo križarke Coste Concordie. Peterica se je v zameno za priznanje krivde pogodila s tožilstvom za nižje kazni brez sodnega procesa. Sodišča bi moralo o tem odločati danes, a so to preložili na 20. julij.

Vzrok za preložitev odločitve je osemdnevna stavka italijanskih odvetnikov, ki nasprotujejo pravosodni reformi, ki jo načrtuje vlada pod vodstvom Enrica Lette.

Prav zaradi te stavke je tudi verjetno, da bodo za torek predvideni začetek sojenja kapitanu križarke Costa Concordia Francescu Schettinu preložili, najverjetneje na 17. julij, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Kapitan Schettino je obtožen ubojev in povzročitve telesnih poškodb iz malomarnosti ter povzročitve nesreče križarke in tega, da je ladjo zapustil med evakuacijo.

Kapitanu grozi 20 let zapora

V brodolomu križarke pred 18 meseci je umrlo 32 ljudi. V času nesreče 13. januarja lani je bilo na krovu križarke več kot 4200 ljudi. Kapitan ladje zavrača kakršno koli krivdo. Grozi mu do 20 let zapora. Sojenje bo potekalo v Grossetu kot mestu, ki je najbližje prizorišču tragične nesreče.

Na sodnem procesu proti Schettinu naj bi odškodninsko tožbo vložili tudi družba Costa Crociere in občina Giglio. Samo otok Giglio zahteva 80 milijonov evrov odškodnine. Na sodnem procesu pričakujejo tudi preživele in sorodnike žrtev.

Odstranitev nasedle križarke pred toskanskim otokom Giglio naj bi stala najmanj 305 milijonov evrov. Trenutno pri odstranjevanju sodeluje 500 ljudi in 30 ladij. Po načrtih naj bi 290 metrov dolgo ladjo do začetka septembra postavili pokonci, nato pa naj bi jo odvlekli v eno od bližnjih pristanišč.

v primeru Iskra Avtoelektrika

Deli novico: