PRIMORSKI POSLANEC VRSTO LET ZASEDAL NEZDRUŽLJIVI FUNKCIJI: Pravi, da ni vedel, da krši zakon

Slovenija

Poslanec SDS Danijel Krivec je vrsto let zasedal nezdružljivi funkciji, kot član sveta javnega zavoda za turizem Dolina Soče pa je odstopil šele julija letos, ko je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) uvedla postopek, danes poroča Dnevnik. Po navedbah poslanca je občina Bovec združljivost preverjala pri KPK, a tam tega niso potrdili.

Krivec je bil član sveta javnega zavoda od leta 2017, poslanec pa je že šesti mandat. Za Dnevnik je zatrdil, da ni vedel, da krši zakon, in da je ravno v izogib konfliktu interesov in takšnih "insinuacij", kot se je izrazil, zaprosil občino, da to preveri pri KPK.

Na bovški občini so za Dnevnik dejali, da so združljivost Krivčevih funkcij ustno preverjali pri KPK in od nje pridobili "pozitiven odgovor". KPK, ki beleži tudi ustna poizvedovanja, pa te informacije časniku ni potrdila. "Na komisiji mnenja, iz katerega bi izhajalo, da je položaj člana sveta javnega zavoda združljiv s funkcijo poslanca, nismo podali," so zatrdili.

To sicer ni prvič, da je Krivec kršil zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. Leta 2010 je namreč kot župan Bovca podpisal sporazum o zavarovanju denarnih terjatev gospodarski družbi Golf Bovec ter družbi Euroinvest in tako s kršitvama dolžnega ravnanja omogočil navedenima družbama korist. S takšnim ravnanjem je uresničil znake korupcije, je leta 2012 ugotovila KPK.

Na KPK so pojasnili, da so zoper Krivca v letu 2020 vodili tudi prekrškovni postopek, saj kot lobiranec ni posredoval zapisa o lobističnem stiku, in mu v njem izdali opozorilo. Pred tem so glede njega obravnavali tudi druge prijave, vendar niso ugotovili sumov kršitev, zato so njihovo nadaljnjo obravnavo zavrnili.

Trenutno pa KPK obravnava prijavo zoper Krivca v povezavi z delovanjem komisij Občine Bovec, ki pa so v fazi predhodnega preizkusa, zato podrobnejših informacij ne morejo podati. Dodali so, da ne vodijo postopka zoper konkretno osebo, ampak zbirajo podatke in pojasnila za razjasnitev dejanskega stanja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
siviovcar |  20 .09. 2023 ob  15: 38
To je pa zanimivo, poslanec, se pravi človek, ki sodeluje pri sprejemanju zakonov se brani z nepoznavanjem zakona!
solinar |  20 .09. 2023 ob  15: 07
Član katere stranke je, a ja SDS. Vse jasno.
kokodek |  20 .09. 2023 ob  13: 50
kako je lahko poslanec, če ne šteka
Pjero Shriba |  20 .09. 2023 ob  13: 26
Ja ubožec, sploh ni vedel, da krade.
Ni prebral knjige Poslanec for dummies