PROMETNE NESREČE NA HITRI CESTI BERTOKI-IZOLA: Koprski policisti opozarjajo, "vozite po sistemu zadrge"

Koper

Na hitri cesti H5 in H6 so trenutno tri delovišča, in sicer dve iz smeri Bertokov proti Izoli ter tretje v nasprotni smeri, o čemer smo že poročali. Prometni policisti so v zadnjem času na teh deloviščih obravnavali več prometnih nesreč, zaradi nepravilnega razvrščanja in neustrezne varnostne razdalje.

Pri nadzoru so policisti tudi zaznali, da razvrščanje voznikov na smernem vozišču iz dveh prometnih pasov ne poteka po sistemu zadrge, kar povzroča nestrpnost med vozniki in daljše kolone, posledično tudi daljši čas potovanja.

Da bi bilo čakanja čim manj, je pomembno, da vozniki poznajo "pravila ekonomičnega" ravnanja, saj želimo priti domov oziroma na cilj čim bolj varno in čim hitreje.

"Da bi bil zastoj čim krajši in pretok prometa čim bolj tekoč, moramo vozniki tudi prometni pas, ki se ukinja (oz. pri sistemu zadrge oba prometna pasova), napolniti vse do zožitve. Izmenično vključevanje vozil namreč vedno poteka tik pred ukinitvijo prometnega pasu (razen v redkem prometu)," poudarjajo koprski policisti.

To pravilo velja tudi v primeru, če ni postavljenega znaka izmenično vključevanje vozil.

"Pri sistemu zadrge moramo voziti na takšni varnostni razdalji in s tako hitrostjo, da se lahko s sosednjega pasu pred nas vključi še po eno vozilo. Če bi se vozniki tega držali, bi se kolona vozil ustrezno skrajšala, prav tako bi se ves čas tudi premikali," povedo.

"In ne pozabimo: kadarkoli smo zadnji v koloni na cesti izven naselja moramo prižgati varnostne utripalke, s katerimi so ostali vozniki ustrezno opozorjeni na nevarnost naleta."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Miura |  01 .12. 2023 ob  21: 31
18
Zadrga? Le kaj je to? Važno je, da "priletiš" s hitrostjo in se tik pred zožanjem vrineš ....
vseved |  01 .12. 2023 ob  17: 07
44
95% voznikov sploh ne ve kaj pomeni sisstem zadrge!