PSIHIATER ZA VEČ TEDNOV ZAPRL PACIENTE PROTI NJIHOVI VOLJI: Zaslužil je več sto tisoč evrov (FOTO)

Svet

Psihiater Brian Hyatt, star 50 let, se sooča s tožbami vsaj 26 žrtev, ki trdijo, da so bile zadržane in prepuščene samim sebi več dni in včasih tednov v njegovi enoti v bolnišnici Northwest Medical Center. Omenjeni psihiater je v preiskavi zaradi domnevnega izvajanja zavarovalniške prevare. Namreč zdravil naj bi paciente, zaračunaval zavarovalnici Medicaid in tako pridobil več sto tisoč dolarjev. Hyatt krivdo zanika in tudi Northwest Medical Center je zavrnil vsakršno malomarnost.

Brian Hyatt

Hyatt, ki je diplomiral na Univerzi za medicinske vede v Arkansasu, je bil imenovan za medicinskega direktorja enote za vedenjsko zdravje v bolnišnici Northwest Medical Center januarja 2018. Pod njegovim vodstvom se je število postelj povečalo s 25 na 75, zahtevki za Medicaid in Medicare pa so se povečali - s čimer je zaslužil 1.367 dolarjev na dan, je povedal odvetnik generalnega urada Arkansasa, Tim Griffin.

Psihiater je vodil tudi svojo lastno zasebno prakso, Pinnacle Premier Psychiatry, v mestu Rogers, ki je približno 40 kilometrov oddaljeno od bolnišnice. Vendar naj bi preiskovalci trdili, da je Hyatt vložil zahtevke za povračilo stroškov pri zveznih agencijah in navedel, da je vsakodnevno opravljal osebne ocene pacientov v bolnišnici. Nekdanji član osebja je povedal državnim preiskovalcem, da je bil Hyatt na oddelku z bolniki nekaj minut na dan, poroča NBC News. Za boljše razumevanje nadaljnjega teksta bo 'nekdanji član osebja' imenovan 'Jack'.

Preiskovalci so nato pregledali 45 dni nadzornih posnetkov iz bolnišnice in ugotovili, da je zdravnik vstopil v sobo pacienta ali stopil v stik s pacientom le 17-krat - za skupno manj kot 10 minut. "Dr. Hyatt nikoli ni imel niti enega samega pogovora z večino pacientov pod njegovo oskrbo," je dejal Jack. Kljub temu mu je Medicaid od januarja 2019 do junija 2022 izplačal več kot 800.000 dolarjev oziroma več kot 700.000 evrov.

V očitnem poskusu, da bi prevare nadaljeval, so bili mnogi pacienti zadržani dneve in celo tedne proti svoji volji. A po zakonu v Arkansasu lahko pacienti z duševnimi težavami proti svoji volji ostanejo zadržani 72 ur (tri dni), če se ugotovi, da so nevarni zase ali druge. Če jih želijo zadržati dlje, mora zdravstveni izvajalec vložiti sodno prošnjo in dobiti soglasje sodnika. Vendar, kot poroča NBC News, naj bi bil v vsaj dveh primerih pacient izpuščen iz Hyattove oskrbe šele potem, ko je šerifov namestnik pokazal sodno odredbo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija