PUTIN DANES NA OBISKU PRI PAPEŽU: Nato naj bi se srečal še s predsednikom Mattarellom

Svet

Papež Frančišek bo danes v Vatikanu sprejel ruskega predsednika Vladimirja Putina. To bo njuno tretje srečanje, na katerem bi lahko govorila tudi o obisku papeža v Rusiji.

Med verjetnimi današnjimi temami bodo predvidoma še razmere v Siriji, prisotnost krščanstva na Bližnjem vzhodu in konflikt na vzhodu Ukrajine. Moskovski nadškof Paolo Pezzi je pred obiskom pozdravil srečanje, saj je papež oseba, ki si želi nekaj povedati in predlagati, hkrati pa je tudi oseba, ki je pripravljena poslušati. Glede papeževega obiska v Rusiji je ocenil, da je to možno, ni pa nujno.

V času papeža Frančiška in patriarha ruske pravoslavne cerkve Kirila sta se ruska pravoslavna in katoliška cerkev, ločeni od razkola krščanskega sveta leta 1054, močno zbližali. Papež Frančišek je že ob začetku pontifikata leta 2013 zbližanje z drugimi krščanskimi cerkvami izpostavil kot eno prednostnih nalog.

Putin se bo danes srečal tudi z italijanskim predsednikom Sergiom Mattarellom, načrtovan pa ima še obisk vladne palače in zunanjega ministrstva. Kasneje bo sodeloval na italijansko-ruskem gospodarskem forumu. Rusija in Italija sta se v zadnjem času precej zbližali. Italijanski podpredsednik vlade in notranji minister Matteo Salvini se je namreč nedavno zavzel za ukinitev evropskih sankcij proti Rusiji ter zbližanje odnosov z Moskvo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija