SO LETA RES SAMO ŠTEVILKA? Znanstveniki razkrivajo najboljšo starostno razliko za dolgoročno razmerje

Trendi

Nekateri so mnenja, da je starost le številka, toda ali je temu res tako? Ker družba večkrat debelo gleda pare z veliko starostno razliko, se je treba vprašati, ali dejansko obstajajo resnejše posledice, ki sledijo velikim razlikam v letih? Ali razlike v letih resnično vplivajo na odnose in njihovo dolgoročnost ali kratkoročnost? Rezultati znanstvenikov vas lahko presenetijo. Tako znanstveniki razlagajo najbolj ugodno razliko v letih med partnerjema.

Hilarie Burton je 16 let mlajša od Jeffreya Deana Morgana.

Študijo na to temo so izvedli raziskovalci z univerze Emory, ki se nahaja v Atlanti. Raziskavo sta vodila Hugo Mialon in Andrew Francis, ob pomoči Randana Olsena z univerze Michigan State.

Vključevala je 3000 udeležencev. Zanimivo je, da glavni cilj raziskovanja ni bilo preučevanje starostnih razlik. Namesto tega je študija nameravala raziskati količino izdatkov za plačilo poroke in ugotoviti, ali ta dejavnik vpliva na dolgoročnost zveze. Ugotovitev študije je pokazala, da ta dejavnik sploh ni povezan z dolgoročnostjo zveze, kar bi lahko potencialno spremenilo pogled na svet komercialne poročne industrije.

V procesu preučevanja dejavnikov, kot so izdatki za načrtovanje zaroke in poroke, je bila ta študija relevantna tudi za zbiranje drugih potencialno pomembnih podatkov, ki so vključevali: starost, narodnost, religijo, stopnjo izobrazbe, zaposlitveni status, dohodek in velikost družine. To je ljudem omogočilo, da so lahko jasno interpretirali najboljšo starostno razliko, ki pozitivno vpliva na dolgoročnost partnerske zveze.

Treba je omeniti, da dotična študija ni nameravala narediti končnega zaključka o starostnih razlikah med partnerjema. Namesto tega so znanstveniki želeli bolje razumeti trende v zvezi z romantičnimi odnosi in dejavnike, ki na te trende vplivajo. V pričujočem članku bomo povzeli ugotovitve o vplivu starostne razlike na dolgoročnost oziroma kratkoročnost partnerske zveze.

Začnimo pri parih z letno razliko v starosti. Ugotovljeno je bilo, da so odnosi med zakoncema z 12-mesečno razliko v starosti trajali najdlje. Pri njih je obstajala samo 3-odstotna možnost, da se bodo razšli.

Poglejmo, kako je s pari s petletno razliko v starosti. Pri njih je obstajala 18-odstotna možnost, da se bodo razšli.

Kako pa je pri parih z desetletno razliko v starosti? Pri njih je obstajala 39-odstotna možnost, da se bodo razšli.

Končajmo pri parih z dvajsetletno razliko v starosti. Pri njih je obstajala kar 95-odstotna možnost, da se bodo razšli!

To pomeni, da odnosi, ki trajajo najdlje in so verjetno najbolj pozitivni, vključujejo minimalne starostne razlike. Večja kot je starostna razlika, večja je verjetnost za razhod med partnerjema.

Čeprav ta študija kaže, da velike starostne razlike povečujejo možnost ločitve oziroma razhoda med partnerjema, vedno obstajajo izjeme.

Ne gre se toliko za najbolj optimalno starostno razliko, ki pozitivno vpliva dolgoročnost partnerke zveze, kot za pomembnejše stvari v odnosih. Pri tem imamo v mislih ljubezen, medsebojno spoštovanje, zaupanje ... to so tisti elementi, ki bistveno vplivajo na kakovost in posledično trajanje romantičnih odnosov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija