SOJENJE ŠEMPETRSKEMU PULMOLOGU SE PRIBLIŽUJE KONCU: Novega izvedenca ne bo

Goriška

Na Okrožnem sodišču v Novi Gorici se je nadaljevalo sojenje pulmologu iz šempetrske bolnišnice Damjanu Birtiču, obtoženemu malomarnega zdravljenja bolnika s pljučnim rakom Steva Petrovića. Sodnik Igor Majnik je danes odločil, da zahtevi tožilke Ane Radovanović Širok po postavitvi novega sodnega izvedenca ne bo ugodil.

Po sodnikovem mnenju je sodna izvedenka Marjeta Terčelj Zorman, ki jo je postavilo sodišče, dovolj dobro pojasnila in odgovorila na vsa odprta vprašanja v tem primeru. V nadaljevanju današnjega naroka so pregledali še listinske dokaze, predvsem strokovna mnenja, ki so bila pripravljena o tem primeru. Sojenje v kazenskem postopku se tako počasi približuje koncu, že konec lanskega novembra pa je Okrožno sodišče v Novi Gorici v pravdnem postopku družini pokojnega Petrovića prisodilo 50.000 evrov odškodnine zaradi storjene neopravičljive strokovne napake. Šempetrska bolnišnica se je na to razsodbo pritožila.

Tožilstvo Birtiču očita kaznivo dejanje malomarnega zdravljenja Steva Petrovića med junijem 2012 in majem 2013, saj ga je zdravil zaradi vnetne bolezni pljuč namesto rakavega obolenja, ki je bilo konec leta 2013 za bolnika usodno. Svojci pokojnega so proti šempetrski bolnišnici vložili civilno tožbo po tistem, ko je Zavarovalnica Triglav, pri kateri ima šempetrska bolnišnica zavarovano odgovornost, odklonila plačilo odškodnine, čeprav je bolnišnica pred tem že priznala zdravniško napako.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija