Kuhanje jajc se zdi enostavno opravilo, a znanstveniki so dokazali, da je lahko veliko bolj zapleteno, kot si predstavljamo. Preizkusili so več metod kuhanja in prišli do inovativne rešitve, ki bo zagotovo navdušila ljubitelje jajc – čeprav zahteva kar 32 minut.
TO JE POPOLNA METODA KUHANJA JAJC: Vendar traja 32 minut!
Trendi
Znanstveniki so uspeli segreti beljak do optimalne temperature 85 °C, medtem ko je rumenjak dosegel skoraj idealnih 65 °C. Glavna skrivnost te tehnike je večkratno odstranjevanje jajca iz vrele vode in potapljanje v hladno vodo, da rumenjak ostane mehek, beljak pa se postopoma dovolj segreje, da postane bolj čvrst. Profesor Ernesto Di Maio, vodja študije z univerze v Neaplju Federico II, ki je v domači kuhinji testiral 300 jajc, je dejal: "Z rezultatom sem resnično zadovoljen."
Med testiranjem so strokovni ocenjevalci, na podlagi barve, stopnje raztapljanja in mehkosti, ocenjevali trdo in mehko kuhana jajca, jajca, pripravljena s tehniko sous vide (počasno kuhanje v vakuumu) ter jajca, pripravljena s periodičnim kuhanjem. Pri jajcih, pripravljenih z uporabo omenjene inovativne metode, je bil rumenjak podoben kot pri jajcih, kuhanih z metodo sous vide, vendar je bil beljak manj mehek, moker in prosojen, piše Daily Mail.
Profesor Di Maio je dodal: "To jajce je v primerjavi z jajcem, kuhanim v vrečki, boljše za na toast, saj bi se slednje preveč vpilo v kruh. Toda ni primerno za postavitev v skodelico za jajca, saj bi za to potrebovali mehko kuhano jajce." Rezultati so tudi pokazali, da so jajca, kuhana z novo metodo, bogatejša s hranili v primerjavi z jajci, pripravljenimi z uporabo drugih metod. Kljub temu raziskovalci še vedno potrebujejo dodatne raziskave, da bi bolje razumeli, zakaj je temu tako.