TRAGEDIJA V ALPAH: Našli trupla petih smučarjev, šestega se iščejo

Kronika

Reševalci v švicarskih Alpah so sinoči našli posmrtne ostanke petih od skupno šest smučarjev, ki so bili pogrešani od sobote, je danes sporočila policija kantona Valais. Iskalna akcija se kljub zahtevnim vremenskih razmeram nadaljuje.

Policija kantona na jugu Švice je že čez vikend sporočila, da iskanje pogrešanih v bližini gore Tete Blanche otežuje vreme. Ko so razmere to dopustile, so reševalci s helikopterjem dosegli območje v nedeljo zvečer, trupla pa našli ob 21.20 po srednjeevropskem času.

Pet članov skupine je bilo članov iste družine, a policija doslej še ni razkrila identitete preminulih. Gre za švicarske državljane, stare od 21 do 58 let.

Skupina smučarjev je izginila v soboto, blizu 3706 metrov visoke gore Tete Blanche. Iz mesta Zermatt, ki je izhodišče za goro Matterhorn, so se odpravili na turno smuko proti Arolli, od koder pa se niso vrnili. Iskalno akcijo ovira močno sneženje in močan veter, ki že nekaj dni piha v Alpah. Smučarsko središče Saas-Fee v bližini Zermatta je odrezano od sveta.

Zadnji neverbalen signal skupine je bil zabeležen ponoči in je reševalcem omogočil, da so približno lahko locirali njihovo lokacijo. Letenje s helikopterjem so vremenske razmere dopustile šele v nedeljo zvečer, ko so reševalci lahko dosegli to območje. Ob 21.20 je policija sporočila, da so našli pet trupel.

Predvidevajo, da za nesrečo ni bil kriv plaz, ampak slabo vreme, saj so izginili na območju med krajema Zermatt in Arolla, kjer je nevarnost snežnih plazov izredno majhna. Gre za znamenite 120 kilometrov dolge Haute Route, ki so med turnimi smučarji zelo priljubljene, a primerne le za najbolj izkušene. Pot lahko traja tudi več dni.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  11 .03. 2024 ob  21: 26
-1
še dobro da že več kot en teden govorijo slabih pogojih v gorah in možnostih plazov !?