V SRBIJI SE BODO SPOMNILI ŽRTEV NATOVEGA BOMBARDIRANJA: Življenje je izgubilo več tisoč ljudi

Svet

V Srbiji se bodo ob obletnici danes spomnili žrtev Natovega bombardiranja. Na današnji dan pred 25 leti je zveza Nato začela zračne napade na tedanjo Zvezno republiko Jugoslavijo (ZRJ). Trajali so 78 dni. Po srbskih podatkih je Nato med posredovanjem izvedel 2300 letalskih napadov na 995 objektov. Ubitih naj bi bilo okoli tisoč vojakov in dvatisoč civilistov. 

V Srbiji se bodo ob obletnici danes spomnili žrtev Natovega bombardiranja na spominski slovesnosti v Prokuplju, ki se je bo udeležil tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić. Ob obletnici so srbske oblasti, ki bombardiranje obsojajo kot agresijo s ciljem odvzema Kosova, skušale doseči sklic izrednega zasedanja Varnostnega sveta Združenih narodov (OZN) preko svoje zaveznice Rusije, stalne članice Varnostnega sveta.

To je bilo prvo oboroženo posredovanje Nata v njegovi zgodovini brez soglasja Varnostnega sveta OZN, podprle pa so ga vse takratne članice zavezništva. Za letalske napade se je Nato odločil po večtedenskih neuspelih poskusih mednarodne skupnosti, da bi s pogajanji v Rambouilletu in Parizu prepričala sedaj že pokojnega srbskega predsednika Slobodana Miloševića h končanju konflikta na Kosovu. Z napadi je Nato v 78 dneh prisilil Miloševića k umiku s Kosova, napadi so pomenili tudi začetek konca njegovega režima.

Prva bomba je padla 24. marca 1999 okoli 20. ure, napadi pa so trajali do 10. junija, ko je Milošević pristal na pogoje mednarodne skupnosti. Dan pred tem je Beograd v makedonskem Kumanovu podpisal vojaško-tehnični sporazum o umiku vojske ZRJ s Kosova in prihodu mednarodnih mirovnih sil Kfor.

NATO BOMBING SR YUGOSLAVIA SERBIA 1999

Posted by Dalibor Dale Jankovich on Sunday 17 March 2024

Po srbskih podatkih je Nato med posredovanjem izvedel 2300 letalskih napadov na 995 objektov. Ubitih naj bi bilo okoli tisoč vojakov in 2000 civilistov

Letala niso obstreljevala samo vojaških ciljev. Najbolj sta odmevala obstreljevanje srbske radiotelevizije RTS v Beogradu, v katerem je bilo 23. aprila 1999 ubitih 16 ljudi, in napad na kitajsko veleposlaništvo v Beogradu, v katerem so umrli trije ljudje.

It's been 25 years since NATO began bombing Serbia. The day when reason disappeared!

Posted by Tamara Kuzmanovic-Tamkuz on Sunday 24 March 2024

VS ZN je nato 10. junija sprejel resolucijo 1244, na podlagi katere je misija ZN Unmik prevzela nadzor nad pokrajino, napotene pa so bile tudi sile Kfor z nalogo ohranjanja miru in varnosti ter vrnitve albanskih beguncev. S tem se je končala zadnja vojna na območju nekdanje Jugoslavije.

Razmere na Kosovu so se zaostrile februarja 1998, ko je Beograd na okrepljeno dejavnost Osvobodilne vojske Kosova (OVK) odgovoril z okrepitvijo prisotnosti srbske vojske in policije. V spopadih je do konca konflikta junija 1999 umrlo okoli 13.000 ljudi. Po podatkih ZN je bilo do marca 1999 z domov pregnanih okoli 400.000 kosovskih Albancev, do konca operacije Nata pa že milijon. Kosovo je nato leta 2008 razglasilo neodvisnost, ki ga Srbija ne priznava, prav tako ne Rusija in Kitajska. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  25 .03. 2024 ob  22: 42
ruska kgb šola v srbiji
Zvitalisica |  24 .03. 2024 ob  22: 08
Lepo, da se spomnijo lastnih zrtev. Naslajati se nad zrtvami je neukusno, primitivno in nehumano.
Pokazali bi se humani, pravicni in se kaj, ce bi se spomnili tudi hrvaskih in bosanskih zrtev, ki so jih povzrocila srbska letala, topovi, puske, mine in se kaj.
Tezko si je priznati, da je tvoje politicno vodstvo trosilo smrt po Balkanu in da so nehali sele, ko so jih ameriska letala dala po ......
Vojna je grda, ko bi se le vse sedanje koncale in nobena vec zacela!!!!