V VELJAVI NOVOSTI: PCT pogoj od danes naprej tudi v teh primerih

Slovenija

Danes so stopile v veljavo nekatere novosti pri ukrepih za omejevanje širjenja covida-19. Med drugim se pogoj PCT širi na udeležence športne rekreacije v zaprtih prostorih, ki so starejši od 15 let. Za študente na fakultetah je za izpolnjevanje pogoja PCT dovolj tedensko testiranje, ki je brezplačno, enako kot tudi za osebne asistente in gasilce.

Za vse osebe, ki prihajajo v prostore vzgojno-izobraževalnih zavodov in so starejše od 15 let, torej tudi za študente, je vlada sicer obveznost pogoja izpolnjevanja PCT določila v odloku pred tednom dni.

V skladu s spremembo o presejalnih programih za odkrivanje okužb z novim koronavirusom bodo tedensko hitro testiranje, ki ga bo kril proračun, uvedli tudi za osebe, ki delajo v projektih socialne aktivacije in v projektih večnamenskih romskih centrov, ter osebne asistente. Prav tako je uredba v enak režim vključila poklicne in prostovoljne gasilce ter civilno zaščito, oziroma "osebe, ki izvajajo naloge zaščite in reševanja ob prometnih, industrijskih in drugih nesrečah, pri katerih so prisotne nevarne snovi, naloge tehničnega reševanja ob nesrečah v prometu in ob nesrečah na tekočih ter stoječih vodah ter druge naloge zaščite in reševanja širšega pomena".

Veljati je začel tudi odlok o omejitvah v športu, ki določa, da morajo pogoj PCT (prebolevniki, cepljeni, testirani) izpolnjevati tudi udeleženci športno-rekreativne dejavnosti, starejši od 15 let, če vadba poteka v zaprtih prostorih. Nadzor nad izpolnjevanjem pogojev mora ob vstopu v objekt ali prostor zagotoviti upravljavec prostora.

Za športnike, starejše od 15 let, je sicer pogoj PCT obvezen le, če imajo treninge v šolskem objektu.

V nasprotju z napovedmi pa tranzitnim potnikom, ki potujejo prek Slovenije, vsaj še do 5. septembra ob vstopu v državo ne bo treba predložiti dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT. Enako bo veljalo tudi za osebe, ki čez mejo prehajajo, ker prevažajo otroka, mlajšega od 15 let, zaradi njegove vključenosti v vzgojo in izobraževanje, če se vrnejo nazaj v dveh urah.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija