ZAKAJ LAHKO NEKATERI OSTANEJO VITKI VSE ŽIVLJENJE BREZ PRETIRANEGA TRUDA IN DIET? Znanstveniki so odkrili, v čem je finta

Svet

Prekomerna teža in še posebej indeks telesne mase nad 30 povzročata metabolične motnje, kot so sladkorna bolezen tipa dva, previsok krvni tlak in holesterol. To pa povečuje tveganje za bolezni srca in ožilja in še posebej za srčno in možgansko kap. Nekateri ljudje pa imajo srečo, da se sploh ne morejo zrediti in to kljub temu, da veliko pojedo. Znanstveniki so odkrili, v čem je finta.

Za vse je kriva genetika. Tako so pred časom ugotovili znanstveniki z Univerze v Cambridgeu, potem ko so opravili raziskavo na 14.000 različno težkih ljudeh in se poglobili v njihov DNK. Razlog, da lahko nekateri pojedo zelo veliko, pa se jim to na teži ne pozna, drugim pa takoj, so geni oziroma genska podpora, saj pri določenih obstajajo geni, ki pospešijo metabolizem in omogočajo hitrejše izgorevanje maščob, piše na spletni strani Univerze v Cambridgeu.

To v praksi pomeni, da lahko nekateri ostanejo vitki vse življenje brez pretiranega truda in diet. Tovrstne gene ''vitkosti'' so našli pri skoraj 1.600 ljudeh (iz raziskave so bili izločeni vsi, ki so se več kot trikrat tedensko rekreirali), pri čemer je treba dodati, da isti geni skoraj dve tretjini od teh odvračajo od uživanja hrane, zato ti hrano v prvi vrsti uživajo zato, da preživijo. Je pa tudi približno 40 odstotkov ljudi, ki so vitkejše postave, dejalo, da imajo radi hrano in pojedo, kolikor se jim zahoče. To dokazuje, da imajo nekateri to srečo, da se jim ni treba prav nič paziti, da se jim ne bi nabirali odvečni kilogrami.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija