KAKO BO POTEKALA MATURA ZA NECEPLJENE? KDAJ ZAČETEK SAMOTESTIRANJA DIJAKOV? Fakultete se odpirajo po praznikih

Slovenija

Epidemiološka situacija se v državi umirja in strožji omejitveni ukrepi, ki so v državi veljali od 1. do 11. aprila, kažejo svoje učinke, je ocenila vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar. Po njenih predvidevanjih se bodo ti učinki čez teden dni začeli kazati tudi v bolnišnicah.

Mateja Logar

Logarjeva je na novinarski konferenci o covidu-19 pojasnila, da so v bolnišnicah postelje za covidne bolnike zelo zasedene, čez vikend so se morali tudi kar precej usklajevati, da so zagotovili ustrezno oskrbo vsem, ki so zaradi covida-19 potrebovali bolnišnično namestitev.

Poudarila je, da v bolnišnice sprejemajo le tiste, ki v resnici potrebujejo zdravljenje - bodisi zaradi tega, ker potrebujejo dodaten kisik, ali pa se jim je poslabšalo stanje osnovne bolezni ob prebolevanju covida-19.

Logarjeva se zaveda prihajajočih prvomajskih praznikov, ki jih bodo verjetno mnogi izkoristili tudi za obisk svojcev v tujini ali pa za letovanje na Hrvaškem. Vse, ki bodo obiskali svojce, je pozvala k spoštovanju ukrepov, ki naj veljajo enako za vse, ki niso člani istega gospodinjstva.

Na vprašanje, kdaj bi se lahko začelo samotestiranje dijakov, je odgovorila, da trenutno čakajo dovoljenje Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), ki validira teste. Zaključena naj bi bila v nekaj dneh, kar pomeni, da bi lahko v petek imeli izobraževanja glede testiranja na šolah in potem bi se lahko začeli dijaki samotestirati.

Zakaj niso validirali testa še pred prihodom celotne pošiljke?

Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da JAZMP validira vse teste, ki pridejo v državo, saj so standardi EU in držav članic različni, v našem primeru so višji od evropskih. Ob vprašanju, kako to, da testov niso validirali na podlagi posameznega testa še pred prihodom celotne pošiljke, ki je v prejšnjem tednu tudi zamujala, pa so dodali, da bi verjetno zelo težko prej prejeli posamezen test, saj da so morali dobavo na hitro organizirati. Pričakuje se, da bo JAZMP končala validacijo ta teden.

Vodja svetovalne skupine je danes spregovorila tudi o cepljenju maturantov. Če se ne bodo odločili za cepljenje v petek, dodatnega termina za cepljenje v spomladanskem delu ne načrtujejo. Glede morebitnega dodatnega termina za cepljenje maturantov pred jesenskim rokom mature pa še niso govorili.

Maturante so dodali k prednostni skupini za cepljenje zlasti s sociološkega stališča, ker je matura v življenju zelo pomemben dogodek in je pomembno, da je dijak v tem času osredotočen na maturo, ne pa na to, kako bo opravljal maturo ob morebitni okužbi ali karanteni.

Logar: aspirin povzroči krvavitve in rane na prebavilih bistveno pogosteje kot se zgodijo resni neželeni učinki pri cepljenju

Glede skrbi maturantov o morebitnih stranskih učinkih cepljenja pa je dejala, da ima vsako zdravilo, tudi cepiva določene neželene učinke. Če bi cepivo AstraZenece primerjali denimo z aspirinom, ki je v prosti prodaji, se pokaže, da lahko slednji povzroči krvavitve in rane na prebavilih, in to bistveno pogosteje, kot se zgodijo resni neželeni dogodki pri cepljenju.

Po cepljenju s cepivom AstraZenece se strdki pojavijo v štirih primerih na milijon cepljenj, kar pomeni, da gre za zelo redke neželene učinke. Pogostejši možni težavi sta glavobol in povišana temperatura, a pri večini izzvenita v 24 do 36 urah po cepljenju in ne puščata nobenih trajnih posledic.

Opozorila je tudi, da se krvni strdki pojavljajo pri 40 odstotkih bolnikov s covidom-19, ki jih zdravijo v enotah intenzivne terapije, pri 25 odstotkih so ti zapleti resni.

Je pa strokovna skupina tudi izdelala priporočilo za izvedbo mature pri tistih, ki bi bili v tistem času v karanteni. Tako je predvideno, da bodo šli 24 ur pred izpitom na PCR test in če bo negativen, bodo lahko opravljali izpit po posebnih pogojih.

Kako bo matura potekala za maturante, ki ne bodo cepljeni?

Kako bo potekala matura za maturante, ki ne bodo cepljeni, pa svetovalna skupina še ni razpravljala. Logarjeva ne ve, koliko maturantov se je odločilo za cepljenje. Rok za prijavo se je iztekel danes ob 12. uri, a verjame, da ne bo prišlo do težav, če bo osebni zdravnik maturanta danes začel delati šele ob 13. uri in bodo na NIJZ sprejeli tudi takšne prijave.

Se bodo morali študenti samotestirati ali bodo zahtevali hitre teste?

Predvideno je, da se bo v oranžni fazi začelo sproščanje nekaterih dejavnosti na fakultetah. A glede na to, da bodo prvomajske počitnice tudi za fakultete, je bolj verjetno, da se bodo dejavnosti začele po praznikih, je dejala Logarjeva. Odprto vprašanje še ostaja, kakšen bo režim v študentskih domovih in ali bodo imeli samotestiranja ali bodo zahtevali opravljanje hitrih testov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija