200.000 PREBIVALCEV DO LETA 2050 V OBALNO-KRAŠKI REGIJI: Kako načrtovati njen razvoj?

Koper

V Kopru se je na svoji tretji seji zbral Ekonomsko-socialni svet Obalno-kraške regije, ki so ga letos obudili po desetletju nedejavnosti. Predstavniki osmih občin, podpornega okolja za podjetništvo, univerze, delodajalcev in sindikatov poskušajo oblikovati dolgoročne smernice razvoja regije, so povedali na novinarski konferenci.

V Primorski gospodarski zbornici in Obalni sindikalni organizaciji - Konfederaciji sindikatov S90 (OSO KS90) menijo, da s takšnim modelom delovanja lahko dajo vsebino statistični regiji, je dejal sekretar regijskega ekonomsko-socialnega sveta Peter Majcen, sicer tudi predsednik OSO KS90. Ko bo iz statistične nastala prava regija, bo imela strateški načrt, je napovedal.

Po besedah predsedujočega sveta, direktorja regijske gospodarske zbornice Roberta Rakarja, je bila današnja seja rezultat skoraj enoletnega dela. V tem času so socialni partnerji, predstavniki lokalnih skupnosti in Univerze na Primorskem pripravili smernice, na podlagi katerih nameravajo v naslednjih dveh letih oblikovati strategijo razvoja Obalno-kraške regije do leta 2050 z akcijskimi načrti za posamezna področja, je pojasnil.

Po sprejetju strategije nameravajo predstavniki sveta začeti pogovore s posameznimi ministrstvi, da bi načrti čim bolje zaživeli v naslednjih sedmih letih. V prvem obdobju bodo poskusili izluščiti od pet do osem projektov, ki so za celotno regijo tako pomembni, da si bodo vsi prizadevali za realizacijo do leta 2030, je še dejal predsedujoči.

Predstavnika regijskega ekonomsko-socialnega sveta sta opozorila, da je to trenutno edino telo, ki lahko združi vse deležnike, odgovorne za razvoj regije, in ki povezuje načrtovalce iz več občin.

Po Rakarjevih besedah so po skoraj dveh letih dela "vsi, ki so bili skeptični do tega, kaj bo svet sploh počel, zdaj zadovoljni, da obstaja," saj je postal središče izmenjave idej. Strategija pa "ne bo izumila tople vode in ne bo govorila o življenju na Marsu, ampak bo le zbrala dobre prakse," je še napovedal.

V regijskem ekonomsko-socialnem svetu pričakujejo, da bo leta 2050 v Obalno-kraški regiji živelo 200.000 ljudi, kar je skoraj 80 odstotkov več kot zdaj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  08 .11. 2022 ob  16: 38
ne hvala, že sedaj je ob vikendih cel kažin. Naj prenehajo izdajat gradbena dovoljenja za novogradnje. Mi bi radi ostali "zaostali", tudi brez hitre ceste proti Hrvaški, za nas je dovolj Rižana.
Podpiram župana, ki se bo zavzemal za domačine, slabo cestno povezavo s Slovenijo in Hrvaško ter sodobnim potniškim vlakom. Tistega župana, ki bo uvedel parkirnino 5€ na uro in avtobusne povezave ko na avtobus iz Šmarij, Hrvatinov, Ankarana, Škofij, Svetega Antona, Markovca, Šalare ne bo potrebno čakat več kot 10 minut.
Ištrijan |  07 .11. 2022 ob  20: 20
Res spodbudna projekcija......iz obmocja zdaj razmeroma primernega za kvalitetno zivljenje bi oni (posveceni, t.i. intelektualci in seveda t.i. gospodarstveniki/podjetniki) naredili eno velikansko mravljisce!! Seveda posejano z bloki in podobno stavbno grdobijo. Unicevanje prostora in zemlje seveda! V takih pogojih bo pa res kvalitetno in prijetno zivet?!

Voda za vse te "nove" in "staroselce" bo pa iz Marsa pritekla......Pohlep brez meja!
manemebasat |  07 .11. 2022 ob  18: 28
Ce nekdo, mlad in zdrav ter sportnik nenadoma umre, ni spodobno sprasevati ce je bil cepljen. To vprasanje je rezervirano za veliko bolj pomembne situacije kot so obisk restavracije ali bara!
manemebasat |  07 .11. 2022 ob  18: 26
To je odvisno od priseljevanja, kajti trenutna populacija umira po hitrem postopku zaradi “cepiva” proti izmisljenemu “covidu”.