280.000 GRANITNIH KOCK SPET NA SVOJEM MESTU: Prenovljena ulica v Piranu dobila vzorec pavjega repa (FOTO)

Piran

Včeraj so v Piranu odprli prenovljeno ulico IX. korpusa, ki je s kar 280.000 granitnimi kockami dobila vzorec pavjega repa.

Piranski župan Andrej Korenika je na svoji Facebook strani zapisal, da je vsak gradbeni poseg v Piranu tudi poseg "v našo bogato kulturno dediščino, zato ga moramo načrtovati in izpeljati zelo pazljivo. Naše mesto je polno skrivnosti, ki jih pogosto najdemo tudi pod njegovim površjem in nam jih razkrije šele, ko se gradnja začne."

Tudi obnova te ulice ni bila izjema in je postregla s kar nekaj presenečenji. "Ta odkritja so sicer nekoliko podaljšala rok izvedbe, niso pa vplivala na kakovost opravljenih del. Danes lahko s ponosom rečemo, da je ulica IX. korpusa obnovljena strokovno in v skladu z našimi pričakovanji," je zapisal.

Izvajalec del, podjetje CPK, je 700 metrov dolgo in 4 metre široko ulico tlakoval s kar 280.000 granitnimi kockami po vzorcu pavjega repa. Obstoječe kocke so delavci najprej odstranili, jih nato očistili in nato nepoškodovane vrnili na svoje mesto, dotrajane pa zamenjali z novimi, ki so bile izbrane in obdelane po vzoru obstoječih. S strokovno podporo je pri prenovi ceste sodeloval tudi Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

V okviru investicije, za katero je Občina Piran odštela 1.080.000 evrov brez DDV, so poskrbeli tudi za obnovo komunalne infrastrukture ter posodobitev javne razsvetljave, vodovoda in telekomunikacij, je še med drugim zapisal župan in se zahvalil občanom za njihovo potrpežljivost v času gradbenih del.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  17 .10. 2024 ob  16: 14
Ajde en velik big lajk za granitne kocke v Piranu