30. OBLETNICA RESOLUCIJE O SLOVENIJI KOT POMORSKI DRŽAVI: Dan, ko smo zapisali svojo zavezanost morju (FOTO)

Koper

Na osrednjem koprskem mestnem trgu so minulo soboto s proslavo Mala simfonija Koper obeležili 30. obletnico sprejetja resolucije o pomorski usmeritvi Slovenije, s katero je država zapisala svojo zavezanost morju.

Leta 1991 je tedanja skupščina sprejela resolucijo o pomorski usmeritvi Slovenije v želji, da bi država zagotovila čim boljše možnosti za izkoristek prednosti pomorske države. Kot izhaja iz dokumenta, bo Slovenija vodila gospodarsko in razvojno politiko, ki bo tudi pomorsko usmerjena.

Da je vpetost Slovenije v mednarodne prometne tokove z lastnim izhodom na morje ključna prednost slovenskega gospodarstva, je prepričan tudi Jernej Vrtovec. Na dogodku je spomnil, da je koprsko pristanišče ostalo odprto tudi v času epidemije in zaščitnih ukrepov. Kot je poudaril, Slovenija je in bo ostala pomorska država.

Mala simfonija Koper je zazvenela na Titovem trgu in terasi kavarne Loggia. Koncertni večer je izvedel Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, solistka Eva-Nina Kozmus na flavti in Rezidenčni ansambel Društva prijateljev glasbe Koper. Občinstvo je prisluhnilo kompozicijam Vivaldija, Čajkovskega, Borodina in Toldràja ter krstni izvedbi kompozicije Last Dance skladateljice Nane Forte.

Zadovoljstvo nad dogodkom, ki sta se ga med drugimi udeležila predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel in direktor pomorske uprave Jadran Klinec, je izrazil tudi koprski župan Aleš Bržan.

Večerni dogodek so poleg Ministrstva RS za infrastrukturo in Uprave RS za pomorstvo skupaj organizirali Mestna občina Koper, Luka Koper in Društvo prijateljev glasbe. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija