50 LET UP PEF: Novi prostori na Čevljarski v Kopru za študente Vizualnih umetnosti in oblikovanja

Koper

Koper je z današnjim dnem pridobil nov prostor, v katerem se bodo razvijali umetniško-oblikovalski nazori in poti študentov študijskega programa Vizualne umetnosti in oblikovanje UP Pedagoške fakultete.

V središču Čevljarske ulice se je lokal, domačinom poznan kot Poster in Elektron, spremenil v ustvarjalno središče za študente z umetniškega programa, ki ga od leta 2021 razvija UP Pedagoška fakulteta v Kopru. To je prostor, kjer bodo umetniki v prihodnosti razvijali svoje talente, kreativnost pa bo dobila nove razsežnosti.

Le-teh se zaveda tudi občina, ki je prostor namenila bodočim umetnikom in pedagogom z namenom, da povečajo utrip mestnega jedra, je v svojem govoru o pomembnosti kulture in umetnosti v mestu povzel župan Mestne občine Koper Aleš Bržan.

Z besedami zahvale Mestni občini Koper je z nagovori ob odprtju prostorov nadaljevala prof. dr. Klavdija Kutnar, rektorica UP: "Najlepša hvala Mestni občini Koper, ki je prepoznala pomen Univerze na Primorskem v mestu. Ti prostori so primer dobre prakse našega povezovanja. Poskrbeli bomo, da bo na Čevljarski ulici precej umetniškega duha."

S prenovo in predajo v uporabo prostorov, imenovanih BANKART-3, Univerza na Primorskem (UP) dosega enega od ciljev Načrta investicij UP 2023–2030, ki je predvidel prenovo in vzpostavitev dodatnih 300 m2 za izvajanje potreb tako študija umetnosti kot razvoja umetniške dejavnosti na univerzi.

"Umetniški študijski programi na naši univerzi ne pomenijo zgolj obogatitve študijske ponudbe, niti niso zgolj pomembna pridobitev za mesto Koper in obalo nasploh v smislu nove kulturne ponudbe. So še nekaj več: spodbujajo namreč ustvarjanje novega sveta, novih obzorij bivanja. Dejstvo, da jih odpiramo na UP Pedagoški fakulteti, ki letos obeležuje 50. obletnico delovanja, pa ob tem priča na še eno njihovo pomembno poslanstvo - na to, da je pomembno okolje tudi ustrezno vizualno opismenjevati, da bo lahko vloga umetnosti v človekovem življenju zasijala v polnem smislu," je izpostavila dekanja Pedagoške fakultete prof. dr. Mara Cotič.

V novih prostorih bodo delavnice, računalniška učilnica in osrednji projektni prostor, galerija, slikarski atelje in grafika pa bosta tvorila celoto. Razbremenili bodo prostorsko stisko treh generacij, ki se izobražujejo na umetniškem študijskem programu. Ob tem je predstojnik Oddelka za umetnost mag. Vid Lenard dodal: "Naša energija je zdaj usmerjena v popolnitev opreme in računalnikov, mirna selitev ter osmišljanje novih prostorov, da čim prej zaživijo v vsej ustvarjalni in produkcijski moči."