ALBERT EINSTEIN IN BIZARNA PRAVILA V ZAKONU: Ste se kdaj vprašali, kakšno je bilo njegovo zasebno življenje?

Trendi

Albert Einstein, eden največjih znanstvenikov 20. stoletja, je bil znan po svojih revolucionarnih teorijah in dosežkih v znanosti. Veliko zanimanja pa so požela tudi njegova zakonska pravila. Njegov odnos s prvo ženo Milevo Marić je bil namreč poln nesoglasij in težav.

Albert Einstein in Mileva Marić

Albert in Mileva sta se spoznala med študijem v Zürichu, kjer sta oba študirala matematiko in fiziko. Mileva je veljala za izjemno nadarjeno študentko in Einstein je bil takrat že priznan po svojih dosežkih v fiziki. Kljub njunim različnim značajem in interesom sta se zaljubila ter se poročila leta 1903. V zakonu sta se jima rodila dva sina.

Vendar pa je njun zakon že od samega začetka bil v krizi, saj sta se pogosto spopadala zaradi Albertovega pomanjkanja časa in Milevinega nezadovoljstva z družinskim življenjem. Po rojstvu drugega sina je Albert sestavil 'seznam pravil', ki naj bi se jih držala njegova žena. V seznamu so bile številne zahteve, ki so bile za ženo izjemno stresne in zahtevne, na primer prepovedana je bila uporaba njegovega pohištva, Mileva pa je morala poskrbeti tudi za vse družinske obveznosti.

Mileva je bila tudi znanstvenica in je imela obetavno kariero, vendar je svoje delo opustila, da bi se posvetila družini in Albertovi karieri. To je bila zanjo izjemno težka odločitev, ki je vplivala na njeno zdravje in dobro počutje. Po razhodu z Albertom se je vrnila v Srbijo, kjer se je ponovno posvetila matematiki in fiziki, vendar je bilo njeno delo vedno v senci njenega slavnega bivšega moža.

Einsteinova zakonska pravila so bila predmet velikega zanimanja javnosti, odkar so bila odkrita in objavljena v knjigi 'Einstein: The Life and Times' avtorja Ronald W. Clarka. Pravila so bila razdeljena na štiri dele, ki opisujejo Milevine dolžnosti in obveznosti do Alberta.

Prvi del govori o tem, da mora Mileva opravljati vsa gospodinjska opravila, da bi se Albert lahko osredotočil na svoje delo. To vključuje skrb za hrano, perilo in skrb za njuno hišo. Čeprav je to morda običajna dolžnost za zakonce v tistem času, se zdi bizarno, da je to bilo izrecno dogovorjeno med Albertom in Milevo.

Drugi del pravil govori o tem, da se mora Mileva odreči osebnim stikom z Albertom, razen če je to nujno potrebno za družbene obveznosti. To pomeni, da se Albert želi izogniti druženju z Milevo v zasebnem okolju. To pravilo je še posebej bizarno, saj se zdi, da se Albert želi izolirati od lastne žene.

Tretji del govori o spoštovanju Albertovega prostora in osebnih meja. Mileva se mora držati določenih pravil, da bi se izognila motenju Alberta pri njegovem delu. To vključuje izogibanje intimnosti in spoštovanje Albertovih želja po komunikaciji. Prav tako bi morala spoštovati Albertovo zasebnost in se izogibati vstopanju v njegove prostore.

Četrti del govori o tem, da se mora Mileva vzdržati omalovaževanja Alberta pred otroki. To pravilo je še posebej bizarno, saj se zdi, da Albert želi izvajati popoln nadzor nad svojo družino in preprečiti, da bi se Mileva in otroci lahko spontano pogovarjali.

Številni strokovnjaki so razpravljali o tem, kako so Einsteinova zakonska pravila prispevala k težavam v njunem odnosu in kako so vplivala na Milevine življenjske izbire. Kljub temu pa Albertova zapuščina v znanosti ostaja neprecenljiva in njegove teorije so še danes ene najbolj vplivnih v zgodovini fizike.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija