ALI VIDITE BARVE IN VZORCE PRI ZAPRTIH OČEH? Razlogi, zakaj pride do tega

Trendi

Na spletni strani theconversation.com je sedemletna Anais postavila zanimivo vprašanje, ki ga je naslovila na Katrino Schmid, izredno profesorico na Queensland University of Technology, ki deluje na področju optometrije in znanosti o vidu. Anais je zanimalo, zakaj vidi različne barve, ko zapre oči. Profesorica Schmid je v svojem odgovoru pojasnila, da je to popolnoma normalno. Namreč videti barve, ko zaprete oči, ne pomeni, da je z očmi kaj narobe, razen če se to, kar vidite, drastično spremeni.

Obstaja nekaj različnih situacij, ki lahko povzročijo, da vidite barve z zaprtimi očmi. Prva situacija je, ko zaprete oči podnevi, v svetli sobi ali zunaj. Nekaj svetlobe gre skozi zaprte veke, zato lahko vidite temno rdečkasto barvo, ker imajo veke veliko krvnih žil in svetloba prevzame barvo krvi, skozi katero prehaja. Pogosto pa vidite različne barve in vzorce, ko zaprete oči v temi. Profesorica Schmid je pojasnila, da tudi sama, ko zapre oči v temi, najprej vidi vzorec, ki je poln pik in bleščic. Ko je dlje časa v temi, začne videti vrtince in valove barvnih pik. Te zaznave so tisto, kar znanstveniki imenujejo "fosfeni" – občutek svetlobe, ki dejansko ni povzročena s svetlobo. Fosfeni so lahko posledica normalnega delovanja mrežnice. Vaše oči se v temi ne izklopijo, temveč ustvarjajo zelo šibke notranje signale, ki posnemajo svetlobo. Ti signali nenehno nastajajo v celicah na zadnjem delu oči. Možgani ne vedo, da omenjeni signali niso bili proizvedeni s pravo svetlobo, zato mislite, da vidite barvne luči in vzorce, ki v resnici niso tam. To je nekakšna iluzija.

Ko manete oči, lahko prav tako vidite barve. To je zato, ker pritisk (nežno!) na očesna zrkla povzroči fizično silo na svetlobne receptorje na zadnjem delu oči. Ta sila lahko nato ustvari fosfene. Nekateri ljudje opazijo bliske svetlobe, ko hitro premikajo oči, še posebej, če so sredi noči vstali v temni sobi. Ko se starate, postane prozorna želatina v zadnjem delu očesa bolj vodnata. Ta tekočina se lahko nekoliko premika, ko hitro premikate oči, kar lahko povzroči, da vidite blisk svetlobe.

Skratka, videti barve, ko zaprete oči, je povsem normalno. Nekateri ljudje to opazijo, nekateri pa ne. Vendar pa se lahko pri nekaterih očesnih boleznih pojavijo bolj izraziti fosfeni. Če se tisto, kar vidite, spremeni, in vzorci svetlobe postanejo veliko bolj opazni ali trajajo dlje, bi to lahko kazalo na težavo. Na primer, svetle bliske lahko povzroči odstop mrežnice, kjer se mrežnica delno odlepi od zadnjega dela očesnega zrkla, kar zahteva nujno zdravljenje. Prav tako nekateri ljudje dobijo "vizualno avro", ko imajo določeno vrsto glavobola, imenovanega migrena. Visok pritisk v očesnih zrklih lahko prav tako povzroči fosfene.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija