Ameriška vohunska gnezda v vseh sosedah Slovenije

Svet

Britanski časnik The Independent po razkritju ameriškega vohunjenja v Berlinu poroča še o ameriških vohunskih gnezdih v več drugih državah. Gnezda, ki so pogosto locirana na strehah ameriških veleposlaništev, so med drugim v prestolnicah vseh slovenskih sosednjih držav - v Zagrebu, na Dunaju, v Budimpešti in v Rimu. Ljubljane na seznamu ni.

"Operativna gnezda v Evropi in srednji Aziji so locirana v Atenah, Bakuju, Budimpešti, Frankfurtu, Ženevi, Kijevu, Madridu, Milanu, Moskvi, Parizu, Pragi, Prištini, Rimu, Sarajevu, Tbilisiju, Tirani, na Dunaju in v Zagrebu," piše The Independent.

The Independent je prvi poročal, da je Velika Britanija v prostorih veleposlaništva v Berlinu vzpostavila skrivno točko za prisluškovanje. Britanska agencija za elektronsko prisluškovanje GCHQ naj bi za zbiranje podatkov uporabljala visokotehnološko opremo, nameščeno na strehi veleposlaništva. Z berlinskega veleposlaništva naj bi prisluškovale tudi ZDA.

Časnik se pri poročanju sklicuje na fotografije iz zraka in informacije o minulih vohunskih aktivnostih Velike Britanije v Nemčiji, pa tudi na dokumente žvižgača Edwarda Snowdna. Prisluškovalna gnezda na fotografijah prikazujejo velike bele škatle na strehah prostorov veleposlaništev.

Obstaja več "vohunskih baz"

The Independet poroča še o več "vohunskih bazah" v ameriških veleposlaništvih. Šlo naj bi za posebne enote ameriške obveščevalne agencije (Cia) in agencije za nacionalno varnost (NSA), ki naj bi bile pogosto locirane na strehah ameriških veleposlaništev. Časnik je objavil tudi fotografijo takšne enote na veleposlaništvu v Madridu.

Podatki, ki jih zberejo na terenu, so poslani v relejno postajo v bazo RAF Croughton v Northamptonshiru. Od tam podatki potujejo v skupni center Cie in NSA College Park v Marylandu, kjer so na voljo za analizo in v uporabo ameriškim obveščevalnim agencijam.

V skladu z dogovorom o delitvi obveščevalnih podatkov med ZDA in Veliko Britanijo lahko material potuje tudi do GCHQ prek posebne visoko varovane povezave, vzpostavljene v 90. letih prejšnjega stoletja, še poroča The Independent.

Deli novico:

@ |  07 .11. 2013 ob  09: 38
Ni nič zanimivega za njih, je že vse pokradeno, pardon privatizirano...