AMERIŠKI NAČRT ZA TAJVANSKO OŽINO: V primeru kitajske invazije bo postala 'neposeljen pekel'

Svet

Če Kitajska napade Tajvan, bi se lahko soočila z obsežno in smrtonosno brezpilotno silo, namenjeno oteževanju njenega vojaškega napredovanja. To je načrt, ki ga je razkril najvišji ameriški admiral v Pacifiku, ki je dejal, da je strategija 'Hellscape' zasnovana tako, da Kitajsko moti in ZDA omogoči čas za odziv.

Admiral Samuel Paparo, poveljnik ameriškega Indo-pacifiškega poveljstva, je v intervjuju za The Washington Post povedal: "Tajvansko ožino hočem spremeniti v 'neposeljen pekel' z uporabo številnih tajnih zmogljivosti." Dodal je: "Lahko jim naredim življenje popolnoma neznosno za mesec dni, kar mi kupi čas za ostale ukrepe." Načrt vključuje lansiranje tisočih brezpilotnih sistemov, od površinskih plovil in podmornic do zračnih dronov, ki bi se borili proti kitajskim invazijskim silam takoj, ko bi začele prečkati Tajvansko ožino, s čimer bi učinkovito delovali kot prva obrambna linija. Ta vrsta strategije zahteva velike naložbe v poceni in zanesljive drone, kar ZDA že izvajajo s pobudo Replicator. Lani je Ministrstvo za obrambo uradno napovedalo program, ki je dolgoročni načrt za uvajanje tisočih avtonomnih sistemov.

Namestnica obrambnega sekretarja Kathleen Hicks je marca povedala, da Pentagon letos namerava porabiti milijardo dolarjev za Replicator. Poudarila je, da Pentagon sodeluje z obrambnimi partnerji pri razvoju in pridobivanju teh sistemov. Lani poleti je Hicks dejala, da Replicator cilja na premagovanje kitajske največje prednosti, ki je njena množičnost: "Več ladij. Več raket. Več ljudi." Dodala je: "Množičnost (Kitajske ljudske osvobodilne vojske) bomo premagali z našo lastno množičnostjo, vendar bo našo težje zadeti in premagati."

Prejšnji poveljnik INDOPACOM je lani dejal, da bodo ameriške brezpilotne zmogljivosti asimetrična prednost. Dodal je, da "operativni koncepti, ki jih preučujemo, pomagajo povečati naše prednosti v tem gledališču," in dodal: "Uporabljamo izraz 'peklenska pokrajina'." Paparojevi komentarji o strategiji 'Hellscape' so prišli takoj po obsežnih kitajskih vojaških vajah okoli Tajvana, med katerimi je Kitajska učinkovito obkolila otok in pokazala zmogljivosti skupnih sil.

Medtem ko je vaja pokazala Tajvanu in ZDA, kako hitro in enostavno bi Kitajska lahko vzpostavila blokado, je bila tudi priložnost za učenje za ameriško vojsko. Po zaključku vaj je Paparo povedal, da so izgledale kot vaja za invazijo in dodal za japonski časopis Nikkei: "Opazovali smo, beležili in se učili. Pomagali so se nam pripraviti na prihodnost."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  12 .06. 2024 ob  08: 27
-3
Zgleda da je Ukrajina prečrtana. Gremo osvobajat nova ozemlja