AMIR IN AMAYA STA ŠE VEDNO POGREŠANA: Sodnica očetu ob izreku sodbe postavila poseben pogoj

Kronika

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je končalo sojenje 39-letniku, ki je decembra 2020 iz Švice odpeljal svoja mladoletna otroka. Sodišče ga je zaradi kaznivega dejanja nezakonitega odvzema otrok obsodilo na pogojno kazen leto in sedem mesecev zapora s preizkusno dobo treh let, poročajo mediji.

Ker še vedno ni znano, kjer sta štiriletna deklica in sedemletni deček, je sodnica ob izreku sodbe povedala, da izrečena kazen vsebuje poseben pogoj: če obsojeni v mesecu dni po pravnomočnosti sodbe otrok ne vrne mami, bo šel v zapor.

Obtoženi je bil v priporu od začetka marca do novembra lani, zato bo, če ne bo vrnil otrok in izpolnil pogoja, ki mu ga je izreklo sodišče, moral v zapor še za enajst mesecev. Sodišče pa ga je oprostilo obtožb groženj s streljanjem in terorističnim napadom, kar mu je očitalo tožilstvo, ker naj bi uslužbenki centra za socialno delo v Zagorju zagrozil, da je v primeru izročitve otrok pripravljen streljati na vse, ki bodo v postopku sodelovali, po telefonu pa naj bi ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti napovedal teroristični napad.

Sodnica ga je oprostila tudi očitka, da je med aretacijo 6. marca lani napadel policijske specialce, zaradi česar mu je tožilstvo očitalo tudi preprečitev uradnega dejanja in groženj uradni osebi.

Kot poročajo mediji, je sodnica v obrazložitvi sodbe dejala, da bi moral obtoženi razmisliti o svojem vedenju do otrok in kako to vpliva nanju. Po njenih besedah ima obtoženi do svojega dejanja nekritičen odnos ter da otrokoma preprečuje pristen odnos z mamo.

BONUS VIDEO: Akcija zatiranja tigrastih komarjev v obalnih občinah

Odvetnik matere otrok je po izreku sodbe povedal, da je s sodbo zadovoljen, a se boji, da bo šel obtoženi raje v zapor, kot da mami vrne otroka. Poleg tega je odvetnik razočaran, da policija in tožilstvo, vsaj po njegovem vedenju, nista zoper obtoženega in člane njegove družine na sodišču dosegla, da bi policija zoper njih uporabila prikrite preiskovalne ukrepe, vsaj tajno prisluškovanje telefonom, kar bi nedvomno privedlo do informacije, kje sta otroka.

BONUS VIDEO: Kako razširjena je zasvojenost z drogami med mladimi?

39-letnik je bil obtožen odvzema mladoletne osebe, zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja, preprečitve uradnega dejanja in maščevanja uradni osebi ter napada na uradno osebo. Policisti so ga skupaj s pripadniki specialne enote 6. marca lani aretirali v Zagorju ob Savi, saj sodnemu izvršitelju ni izročil svojih otrok, ki bi morali v Švico, kjer je obtoženi nekaj časa živel z ženo in otrokoma. Aretaciji se je upiral in zmerjal je policiste, nekaj dni prej pa je uslužbenki na ministrstvu napovedal teroristični napad, trdi tožilstvo. Grozil naj bi tudi uslužbenki Centra za socialno delo Zagorje in policistki.

Mama otrok je na slovensko sodišče vložila tudi zahtevek na podlagi haaške konvencije za vrnitev mednarodno ugrabljenih otrok. Sodišče ji je ugodilo in izdalo odločbo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  12 .05. 2022 ob  15: 41
Tako je zivljenje,eden je totalno utrgan drugi je cisto normalen