ANKARANSKI SVETNIKI PRISILJENI V REBALANS PRORAČUNA: Kriva je nova delitev luške koncesnine

Ankaran

Ankaranski občinski svet je na junijski seji sprejel rebalans občinskega proračuna za leto 2019. Glavni razlog je nova delitev koncesijske dajatve, ki je začela veljati januarja in zaradi katere ima občina za slabih 763.000 evrov izpada glede na načrtovane prihodke. Posledice 10-odstotnega zmanjšanja proračuna bodo občani občutili na več področjih.

Sprememba uredbe o upravljanju koprskega tovornega pristanišča, ki jo je lani poleti na zahtevo nekdanjega koprskega župana Borisa Popoviča v škodo Ankarana sprejela takratna Cerarjeva vlada, je namreč spremenila razmerje delitve koncesijske dajatve med Mestno občino Koper in Občino Ankaran v korist Kopra, so včeraj sporočili iz ankaranske občine.
Pravno izpodbijanje
Občina Ankaran vladno uredbo pravno že izpodbija in trdi, da je krivična, saj za spremembo delitvenega razmerja ni bilo ustreznih strokovnih in pravnih argumentov. Ne glede na to pa bo znesek letne koncesije Luke Koper, namenjen Občini Ankaran, po novem izračunu koncesijske dajatve od januarja 2019ro zmanjšan za 762.907 evrov. Znižanje prihodkov je poleg tega nastalo tudi na strani nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč, saj je bil zadnji obrok odmere za leto 2018 poravnan v letu 2018 in ne v 2019, kot je bilo prvotno načrtovano.

Sprememba strukture in obsega načrtovanih prihodkov sta narekovala prilagoditev odhodkovnega dela proračuna. Izpad prihodka iz naslova koncesije za občino pomeni okvirno 10-odstotno zmanjšanje proračuna. Predvideni odhodki občine bodo po rebalansu proračuna skupaj nižji za 827.830 evrov.

Zaradi tega se bodo nekatere aktivnosti investicij prenesle v leto 2020, posledično se bo nekoliko spremenila tudi struktura odhodkov.

Največ, za skoraj 300.000 evrov, se zmanjšajo investicijski odhodki. Na področju družbenih dejavnosti primanjkljaj sredstev pomeni, da ne bo nakupa novega klavirja za potrebe pouka glasbene šole, odpovedana je bila izvedba festivala Zlata oljčna vejica, prav tako pa ne bo dodatnih investicij v javne zavode Mestne občine Koper.

V okviru turističnega programa ne bo več brezplačne poletne ladjice, ki povezuje ankaranska kopališča. Kljub načrtom ureditve objekta na Jadranski 66 izpad dohodkov in zaustavitev projekta pomeni, da bodo zaposleni na občinski upravi še naprej delali v zelo skromnih delovnih razmerah.

Največji primanjkljaj bo čutiti na področju investicij. Zaradi rebalansa bo na področju cest dokončana samo sanacija na Rožniku, vse ostale investicije se premikajo v prihodnje leto. Z izjemo ureditve notranjega parkirišča na Debelem rtiču ne bo vlaganj v nove ureditve parkirišč, zamikata se tudi ureditev pločnika Valdoltra-Študent ter ureditev obalne pešpoti ob morju. Manj bo tudi urejanja dodatne javne razsvetljave, razen zadev, ki so že v teku

Predvidena ureditev osnovnega trga bo prav tako zamaknjena v prihodnje leto. Tudi na področju pristanišč/mandračev se bodo izvajala zgolj ureditvena oz. sanacijska dela. V naslednje leto se zamakne tudi nekaj investicij v komunalno infrastrukturo. Nenazadnje bodo tudi na področju javnih kopališč potekala zgolj minimalna ureditvena dela.

Ne glede na rebalans pa ne bo posegov v socialne transferje in zagotavljanje sredstev za javno izobraževanje, programe vrtca ter osnovne šole in program skrbi za starejše, ki jih še naprej ohranjajo na nadstandardni ravni, so še navedli na občini.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Erazem |  14 .06. 2019 ob  06: 06
-1
To pa je načrtovanje! Dobijo obrok koncesnine prej (verjetno ga tudi kar zapravijo) potem pa istega načrtujejo za naprej in imajo primanjkljaj. Ste slišali za predmet matematika?