AURELIO JURI: "Ker Putin ne sliši, pišem njegovemu veleposlaniku"

Koper

Na aktualno dogajanje v Ukrajini se je odzval nekdanji koprski župan, poslanec državnega zbora in evropskega parlamenta, Aurelio Juri, ki je pismo, ki ga objavljamo v celoti, naslovil na ruskega veleposlanika v Sloveniji.

"G.veleposlanik Ruske federacije, Timur Rafailovič Ejvazov,

Moji morda nadležni, a pravočasni maili so vas opozarjali, da je vaša država hodila po napačni poti, da so bile odločitve vašega predsednika nevarne, da se bi utegnilo zgoditi, kar se je in da bomo zaradi tega na koncu plačali vsi, Ukrajinci, Rusi, Evropejci in ves svet. Če ne drugega – tudi če se v tem trenutku, vojna konča – se dogovorite za trajni mir in vaše tanke potegnite nazaj domov ter prekličite povečano jedrsko pripravljenost, zaradi skupnega poraza v boju proti podnebnim spremembam. Cilji in obveznosti dogovorjeni v Parizu in Glasgowu so le še na papirju! V najboljšem primeru ste prisilili Zahod, z vašimi nekdanji simpatizerji, v novo, dolgotrajno hladno vojno, sebe pa potisnili v relativno osamo. Ali se boste zadovoljili s sodelovanjem s Kitajsko in severno Korejo? Morda še s Kubo, Venezuelo, Iranom in Srbijo, v svetu, ki bo gledal na vašega predsednika kot na novodobnega Hitlerja in na Rusijo kot na najnevarnejšega sovražnika? In zadali ste zelo hud udarec, upam, da ne usodnega, mirovnikom po celem svetu, zlasti zagovornikom prepovedi jedrskega orožja, pri nas doma tudi nasprotnikom našega članstva v zvezi Nato ter njene nadaljnje širitve.

Sprašujem se in vas sprašujem, seveda brez upanja na odgovor, ali se še normalni, prisebni, odgovorni ljudje vaše velike nacije, domovine Tolstoja, Puškina, Dostojevskega, Čehova, Prokofjeva, Čajkovskega, Šostakoviča, Stravinskega, Brjullova, Kandinskyega, Saharova, Solženicina ... in še in še jih lahko naštejemo, pa odmislimo svetovno spoštovane politike, zavedajo kaj je vaš sedanji predsednik storil? Kaj je zagrešil. Kakšno sramoto vam je zakuhal? In veliko Rusijo onečastil z neizbrisljivim madežem?

Vaš narod je utrpel tretjino vseh mrtvih v drugi svetovni vojni, branili ste se kot levi pred agresijo Tretjega Rajha, jo ustavili, potisnili nazaj in končno osvobodili vsa ozemlja do Berlina, s čimer ste dali ogromen prispevek zmagi zaveznikov nad nacifašizmom, sedaj pa ste sami postali agresorji in žugate celo z jedrskim orožjem. Ali so pregorele vse možganske varovalke? Je morda kriv covid? No, vem, da niste preprosti državljanke in državljani, ali uslužbenci in diplomati krivi, tudi ne nižji čini vojske, toda kot ljudje bi se morali Putinu upreti, odstopati od funkciji, obsojati njegova početja, se iti državljansko nepokorščino, pa četudi za ceno pregona, zapora in Sibirije. Kje so danes Leninove množice, ki so pregnale carja? Kje so Rusi s srcem, razumom in vestjo? Kot da so se vsi poskrili, razen izjem, ki gredo na ulice v preskromnem številu, da bi protest zalegel oziroma da ga organi pregona ne bi mogli zatreti. Naj ponovim: kje so danes Leninove množice? Žalostno bo, da če bo Vladimirja Putina uspel kdo nagovoriti, da neha, bodo to oligarhi. Narod, delavci, kmetje, intelektualci so z rusko revolucijo spodnesli monarhijo. Zbudi se Rusija! Ker tvegamo vsi, vi in ostali svet, da ne bo več bujenja!

Javite to vašim v Moskvo. Sem le en sam, nepomemben glas, ki pa odraža, to sami veste, misli in skrbi najmanj 95 odstotkov Evropejcem in 70 odstotkov državljank in državljanov ostalega sveta.

Zbudi se Rusija, dokler še lahko!"

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Boršteran |  02 .03. 2022 ob  23: 09
-3
Piši ti kakemu swinger klubu raje in se brigaj s kolkimi se boš dol dajal! Dosadan si ko driska
Olgo Franco |  02 .03. 2022 ob  21: 34
Ma kdo bo tebe sploh poslušal, kaj šele slišal. Kolaborant si v pravem pomenu besede.
Obala1 |  02 .03. 2022 ob  18: 21
Aurelio dragi, samo eno vprasanje bi imel za tebe ( ceprav vem sa ne bos odgovoril ker nimas jajc ). Ali si pisal tudi veleposlaniku ZDA ko so bombardirali Srbijo, Afganistan, IraK, Palestini In da ne nastevam već ker tega bi bilo malo prevec? Si jim pisal ko so plaćali slovenske politike z Kucanom na čelu da razturijo Jugo? Nisi ker nimas Jajca , Nikoli jih nisi imel pa tudi ne bos vendar izkoriscas solidno situacijo In medijsko vođenje empatije za Ukrajino …vendar ti bom povedal na en preproat način, Ne seri
Ištrijan |  02 .03. 2022 ob  14: 45
Aurelio! Prosim tem bodi korekten in uravnotežen in piši še ameriškemu veleposlaniku glede tistega državnega udara leta 2014, posledičnih plenilskih poslih sinov trenutnega ameriškega predsednika, o tisti gospe, ki je takrat izjavila: FUCK THE EU.....

Pa že ki si, piši še Uršuli von Pfizerjevi, glede hinakskosti, dvojnih meril ipd. Zakaj EU ni predlagala sankcij zoper ZDA ko je rušila civilno infrastrukturo v Afganistanu, Iraku, Siriji, Libiji. Zkaj ne saknkciji ko so z droni izvensodno pobili na tisoče ljudi, nazadnje povsem nedolžne civilesto, ko so z repom med nogami zbežali iz Afganistana.
 |  02 .03. 2022 ob  14: 40
ej kako pa kej kovid situacija ?
nič kovid
nič kakšnih novih full smrtnih različih tipa regionalček obalček
kaj pa izginuli hrvta v berogradu kej news?
va fan culo
nič njuz kovid nič njuzzz izginuli moški
ma kej je zej tuo