Avstralija se še naprej bori proti ognjenim zubljem

Kronika

Gasilci v Avstraliji se še naprej borijo proti ognjenim zubljem, ki jih razpihujejo visoke temperature in suh veter s hitrostjo do 100 kilometrov. Poleg že obstoječih požarov, ki ne pojenjajo, so se jim danes pridružili še novi. V zvezni državi Novi Južni Wales so tako po sedmih dneh našteli 65 požarov, od tega jih 18 divja povsem brez nadzora.

Pristojne oblasti so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP že izdale navodilo, naj ljudje zapustijo svoje domove oziroma naj bodo še posebej pozorni na dogajanje.

"V dnevih, kot je danes, štejejo minute," je dejal predstavnik gasilcev Shane Fitzsimmmons in opozoril predvsem na območje Blue Mountains zahodno od Sydneya. V tem pri turistih priljubljenem območju domuje okoli 75.000 ljudi, že več dni pa se spopadajo s tremi ogromnimi požari.

"Napoved in scenarij za danes (sredo) je najslabši, kot je lahko," pa je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa opozoril vodja službe za civilno zaščito Mike Gallacher.

Doslej je bilo v požarih uničenih že več kot 120.000 hektarjev zemlje in uničenih 200 domov. Požari so zahtevali tudi smrtno žrtev.