BI MACRON OGROZIL PRAVICE FRANCOZINJ? "Ženska telesa niso orožje"

Svet

Francoski predsednik Emmanuel Macron je ta teden sprožil razprave, ko je napovedal ukrepe za obravnavo nizke rodnosti v Franciji. Med novinarsko konferenco je izrazil zaskrbljenost zaradi vedno manjšega števila rojstev ter pozval k 'demografski oborožitvi' države. Ta izraz je sprožil odzive in kritike v francoski javnosti ter med organizacijami za pravice žensk.

Macron je opozoril na izzive, ki jih predstavljajo pozna starost pri rojstvu otrok in naraščajoča neplodnost, in težavo označil za 'tabu stoletja'. Nato je napovedal boj proti nizki rodnosti in neplodnosti, pri čemer je uporabil izraz 'demografska oborožitev' kot ključni del strategije za spodbujanje rojstev.

Ta izjava je sprožila zaskrbljenost pri številnih organizacijah za pravice žensk in nekaterih političnih skupinah. Francoska nacionalna zveza informacijskih centrov za pravice žensk in družin (CIDFF) je opozorila, da izvajanje politik, ki spodbujajo rojstva, in poseganje v avtonomijo žensk predstavlja zaskrbljujoč korak nazaj.

Poslanec opozicijske stranke Nepokorna Francija (LFI), Alexis Corbiere, je izrazil stališče, da "ženska telesa niso orožje," kar odraža opozicijo do morebitnih politik, ki bi lahko ogrozile pravice žensk.

Medtem je skrajno desni Nacionalni zbor (RN) pozdravil Macronovo zavezo k spodbujanju rodnosti, pri čemer je predstavnik stranke Philippe Ballard pozval k ustanovitvi posebnega ministrstva za družino. Spremljamo, kako se bo razvijala razprava in ali bodo ukrepi dejansko spodbudili rodnost v Franciji.

Lani se je v Franciji rodilo 678.000 otrok, kar je 6,6 odstotka manj kot leto prej in najmanj po letu 1946. Kljub temu je bila Francija leta 2021 še vedno med vodilnimi v EU z rodnostjo 1,84 otroka na žensko.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija