BO PREGNALA PREPRODAJALCE UVOŽENEGA SADJA? V Izoli kmalu nova tržnica z lokalnimi proizvodi (FOTO)

Izola

Na območju Belvederja nad Izolo bo predvidoma konec aprila zaživela nova tržnica z lokalnimi proizvodi. Kot so povedali na današnji predstavitvi projekta Drive-in tržnica Loreto, so se v preteklosti na območju, kjer bo stala, pojavljali preprodajalci uvoženega sadja, nova tržnica pa bo namenjena izključno kmetom.

Postavitev tržnice bo zato korak naprej tako za kmete proizvajalce kot tudi za kupce, je na novinarski konferenci poudaril predsednik Krajevne skupnosti Jagodje-Dobrava Giugliano Ritoša.

Javno zbiranje ponudb za oddajo prodajnih mest poteka do vključno 29. marca, prednost pa bodo imeli tisti, ki pridelujejo čim bližje tržnici. Prodajnih mest bo pet, šesto bo namenjeno projektnemu partnerju, v primeru potrebe pa bodo eno stojnico namenili tudi ribičem, je še povedal Ritoša. Tržnica bo načeloma delovala ob torkih, petkih in nedeljah do novembra.

Govorci z leve proti desni: Marko Starman, Giuliano Ritoša, Iztok Škerlič

Po besedah direktorja izolskega Javnega zavoda za spodbujanje podjetništva in razvojne projekte Iztoka Škerliča je projekt širši od postavitve tržnice. Obsega tudi različne dogodke in druge vsebine. Med drugim v njegovem okviru poteka digitalno opismenjevanje starejših, da bi lahko pridelke s tržnice naročali na spletu.

Projekt so namreč zasnovali med epidemijo covida-19, zato so predvideli, da bi kupci pridelke naročali na spletu in jih nato na tržnici le še prevzeli. Od tod tudi ime drive-in. Bo pa nova tržnica tudi klasična, je pojasnil Škerlič.

Dolgoročni namen projekta je zagotoviti sodelovanje pri ponudbi tipičnih lokalnih proizvodov na enem mestu in spodbujanje sodelovanja med podeželjem in središčem mesta, je še dejal. "Projekt ni proti komu, je za tiste, ki si želijo preverjeno ponudbo na trgu," pravi Škerlič. Čas pa bo po njegovi oceni pokazal, ali smo kot skupnost dovolj zreli, da razumemo razliko med ponudbami.

Projekt Drive-in tržnica Loreto sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja v sklopu programa Evropa investira v podeželje javnega poziva LAS Istre. Evropska sredstva znašajo 74.000 evrov, celoten projekt pa je vreden približno 102.000 evrov. V okviru projekta bodo zagotovili tudi eno delovno mesto.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
nylarazgotra |  23 .03. 2023 ob  02: 41
Super! Glede zelenjave ok, breskve itd .ampak npr. lubenice uvožene iz Italije ali Makedonije so bolj okusne in sladke kot dpmače.
Pjero Shriba |  22 .03. 2023 ob  12: 10
Izolska tržnica na Belvederju ?!
A Izolani oz. tisti ki se imajo za Izolane, pa bodo naprej obiskovali balkan-plac na mestu prave tržnice.
solinar |  22 .03. 2023 ob  06: 54
Popotniki te tržnice še videli ne bodo.
Trapolerji bodo ob krožišču, kot ponavadi postavili svoje mize in pobrali vse kupce.
Zakaj ne morejo država in občine z bataljonim inšpektorjev in občinskih redarjev, za vedno pregnati te trapolerje, je pa tudi vprašanje zase.
Miura |  21 .03. 2023 ob  21: 19
Dobro jutro, upam, da bo zaživelo uspešno!