Bo Snowdnu azil podelila Avstrija?

Svet

Pristojni avstrijski urad je na državnem tožilstvu vložil kazensko prijavo proti neznani osebi zaradi suma obveščevalne dejavnosti v škodo Avstrije. To je potrdil avstrijski zunanji minister Michael Spindelegger, ki hkrati ni izključil možnosti, da bi Avstrija podelila azil žvižgaču Edwardu Snowdnu, ki je trenutno v Rusiji.

Kazensko prijavo na državnem tožilstvu je vložil avstrijski zvezni urad za zaščito ustave in boj proti terorizmu (BVT). Kot je dejal avstrijski zunanji minister, obstaja možnost, da avstrijskim politikom prisluškujejo. Po njegovem prepričanju je nujno, da vse državljane zaščitijo pred to možnostjo.

Spindelegger je pozval EU k dvigu varnostnih standardov. "Kot EU moramo dvigniti varnostne standarde in biti neodvisni od ZDA in drugih držav. Zaradi tega se zavzemam za nov evropski strežnik, saj trenutno vse poteka prek ZDA ali Azije," je še dejal vodja avstrijske diplomacije.

Snowdn prošnje še ni vložil

Glede podelitve azila Snowdnu je Spindelegger dejal, da nekdanji sodelavec NSA (še) ni vložil prošnje za azil v Avstriji. "Če bo vložil prošnjo za azil, jo bomo obravnavali tako kot vse ostale. Podelitev azila torej ni izključena," je še pojasnil.

Nekdanji visoki analitik NSA Thomas Drake pa je v pogovoru za avstrijski tednik izrazil prepričanje, da je NSA v Avstriji izvajala intenzivnejši nadzor kot v Nemčiji. Kot je dejal, Avstrija za razliko od Nemčije ni bila uvrščena v skupino prijateljskih držav.

Skrivnostna vila na Dunaju

Po Drakeovih besedah naj bi imela NSA v Avstriji prisluškovalno postajo in je leta prisluškovala telefonom in spremljala elektronske povezave. Skrivnostna naj bi bila tudi vloga vile v 18. dunajskem okrožju, kjer naj bi prisluškovali politikom oz. njihovim telefonom. NSA naj bi v Avstriji prisluškovala tudi 120 podjetjem.

Drake je ob tem še dejal, da bi bil zelo presenečen, če avstrijski kancler Werner Faymann ne bi bil med 35 voditelji vlad, ki jim je NSA prisluškovala.

Dobrodošel. |  10 .11. 2013 ob  14: 14
Če ga že nobeden noče, lahko pride k meni.