BOJAN PETAN HOČE, DA OBČINA PIRAN ČIM PREJ PREVZAME ZAPRTA TENIS IGRIŠČA: Bo novo piransko vodstvo bolj trd pogajalec kot Zadković?

Piran

Portorož bo ostal brez prestižnega teniškega WTA turnirja, saj se Občina Piran in Terme Čatež še nista uspela dogovoriti o prodaji zemljišč v TC Lucija. Dogovor naj bi bil sprejet do konca februarja, vendar vodstvo Term Čatež meni, da bi občina morala teniška igrišča, ki so jih zaprli že 1. novembra lani, prevzeti čim prej.

Odločitev o selitvi turnirja je med portoroškimi turističnimi delavci sprožila precejšnje ogorčenje, saj naj bi bili prikrajšani za 25.000 nočitev in okoli 5 milijonov evrov prometa.

Kot so pojasnili na piranski občini, na odločitev o umiku teniškega turnirja WTA niso imeli nikakrškega vpliva. Zanikajo tudi, da bi bili v sporu s Termami Čatež, saj si po njihovih navedbah "obe strani prizadevata svoj interes uresničiti sporazumno in v dogovoru". Kot je na nedavni novinarski konferenci dejal piranski župan Andrej Korenika, je občina zainteresirana za nakup TC Lucija in tudi želi uveljaviti predkupno pravico, le cena je previsoka.

 

Za 17 zunanjih igrišč in centralni teniški stadion s 1600 sedeži tik ob morju želijo Terme Čatež iztržiti 4.698.093 evrov.

Novo vodstvo piranske občine je prepričano, da je omenjena zemljišča mogoče dobiti tudi pod drugačnimi pogoji, kot jih je obravnaval piranski občinski svet v prejšnjem mandatu, ko je županoval Đenio Zadković. "Na Občini Piran verjamemo, da je interes Term Čatež, da teniška igrišča prodajo in interes lokalne skupnosti, da zemljišča v obalnem pasu dobi v svojo last, še možno uresničiti," pravijo.

Dirketor Term Čatež, Bojan Petan, ki je portoroška igrišča zaprl že 1. novembra lani, pa predvsem želi, da jih občina čimprej prevzame v upravljanje, sicer bodo ostala zaprta. In zaradi zaprtih igrišč so agencije svoje goste že preselile v hrvaško Istro. Iz Teniške zveze Slovenije pa so pred dnevi sporočili, da tudi prestižni WTA turnir, ki bi moral v Portorožu potekati konec septembra, selijo drugam.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  11 .02. 2023 ob  09: 53
eno navadno izsiljevanje pokvarjenih lastnikov
SonjaK |  09 .02. 2023 ob  17: 22
11
Zdaj ko so izgubili vse organizatorje iz tujine in mednarodna tekmovanja, več kot par igrišč ne rabijo več.
Zanima pa me kako bodo hotelirji in gostinci zadovoljni s cca. 3% letnim izpadom nočitev in to so gostje, ki pridejo izven sezone.
vid |  09 .02. 2023 ob  16: 55
12
Koga pa briga kaj gospod Petan zeli. Do sedaj so Terme Catez izsiljevale kogarkoli jim je bil v napoto. Z spori, tozbami in preprosto nagajanjem. Naj se za normalno ceno zmenijo ali pa naj kar tam prazna stojijo. A niso bili vsemogoci interesenti kar v vrsti z denarjem?
Zhe |  09 .02. 2023 ob  13: 00
20
Naša občina res krvavo rabi neko takso na uzurpacijo prostora - ves ta špekulativno parkiran denar v mrtvih objektih, ki pomožnosti propadajo oz. so prazni, bi moral biti obdavčen. Imaš teniška igrišča? Uporabljaj jih, če bojo zaprta boš obdavčen. Imaš (bodoči) hotel v prvi vrsti ob morju, ki neobnovljen propada (in je po možnosti še kulturna dediščina) - taksa. In kaj, če ne vemo kje je lastnik? Takse na hipoteko in obresti na neplačevanje taks. Imaš postavljene ogalševalske panoje na zasebnem zemljišču? Taksa.

Prazne/zanemarjene/neskladno obnovljene nepremičnine v občini je potrebno obdavčiti, tako bojo lastniki bistveno bolj motivirani, da jih bodisi uporabljajo (in tako vnašajo življenje v občino), bodisi jih oddajo ali prodajo (in tako zopet, vnašajo življenje v občino). Kapital (od kogar koli že je) naj bo aktiven, naj ima družba nekaj od njega, naj generira vrednost, bodisi kulturno, bodisi delovna mesta, bodisi naj nekomu predstavlja dom, ne pa da je cela občina eno parkirišče za denar. Medtem si pa ljudje, ki bi živeli tukaj, stanovanj ne morejo privoščiti.

Takšno izsiljevanje je absurd. In s takšnimi izjavami prodajalca je samo še bolj jasno, da drugega kupca za igrišča nikoli ni bilo in da gre za navadno izsiljevanje.
Imperio  |  09 .02. 2023 ob  11: 52
16
Občina naj to ne kupi. Pomaga samo oprati tajkunu umazan denar.